Niets dat hier hemelt, De verre voortijd, Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost, Sellinger

Begin jaren dertig in de vorige eeuw. Indringers verstoren het leven in een vredig veendorp.

Het boek

Vijf broers uit de binnenvallende familie ontdekken op hun strooptochten in het veen een halfvergane ruiter te paard. Benjamin, een kind uit het dorp, wordt gedwongen het paard te beklimmen en wordt opgesloten in de ruiter. Een roman over hoe het voelt als je geboortegrond verwoest dreigt te worden. En tegelijk over de liefde: liefde voor de vader, liefde voor de natuur van het veen en het moeras, liefde voor de hulpbehoevende grootmoeder, liefde voor muziek.

De schrijver

Tomas Lieske (Den Haag, 1943) is dichter en schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en was enige jaren docent aan het Haags Montessori Lyceum. Hij publiceerde zijn eerste poëziebundel in 1987 en maakte zijn prozadebuut in 1992, met de verhalenbundel De ijsgeneraals.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Het veen is eeuwig. Er mag niets veranderen’.(p.11)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Niets dat hier hemelt

Boekentips

Sebastian Barry: De verre voortijd

Politieman Tom Kettle is onlangs met pensioen gegaan en geniet van zijn rust in zijn nieuwe huis met uitzicht op de Ierse Zee. Maandenlang ziet hij nauwelijks een levende ziel, en vangt hij alleen af en toe een glimp op van zijn excentrieke huisbaas en de nerveuze jonge moeder die naast hem is komen wonen. Hij heeft alle tijd om te mijmeren, bijvoorbeeld over zijn geliefde vrouw June en hun kinderen. Tot twee voormalige collega’s aanbellen met vragen over een decennia oude zaak, een zaak die Tom nooit helemaal achter zich heeft kunnen laten, en hij verstrikt lijkt te raken in de duisterste uithoeken van zijn geheugen.

Uitgeverij Querido 264 blz. € 23,99 (e-book € 12,99)

Donald Niedekker: Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost

­ waarin hij door Willem Barentsz en zijn mannen is begraven. Hij die als anonymus op de scheepsrol stond, maar was ingescheept om als dichter een loflied te schrijven op de expeditie naar de Noordoostpassage, kan nu de Grote Dooi is gekomen alsnog zijn relaas doen. In zijn barokke stijl maakt Donald Niedekker van de legendarische overwintering een wonderwereld waarin fictie, geschiedenis, sprookjes en actualiteit vervlochten zijn tot een betoverend geheel.

Uitgeverij Koppernik 168 blz. € 21,50 (e-book € 9,99)

Allard Schröder: Sellinger

Een zich door het landschap klievend kanaal met smerig schuimend, stinkend water, een uitdragerij, een café bij een ijzeren draaibrug. Voorbij de eindeloze velden achter de huizen doet zich de wereld vermoeden – in elk geval de Stad, want daarmee wordt een busdienst onderhouden. Zeven nieuwe verhalen die de levens van bewoners uit het denkbeeldige dorp Wenst in de vroege jaren 50 tot leven roepen. Hun dromen en verlangens zijn groter dan wat hun leven hun te bieden heeft, ze bieden hun een uitweg uit de benauwde kosmos waarin ze bestaan. Soms gebeurt er iets waardoor de hoofdrolspelers van deze verhalen even boven hun kleine leven uitstijgen. Ook al is dat alleen maar voor hen zelf waarneembaar, het is er niet minder werkelijk om.

Uitgeverij De Bezige Bij 240 blz. € 26,99 (e-book € 13,99)

Volgende week

De details van Ia Genberg