Niets in zicht, Nachtboot naar Tanger, De Warnow, Cruise

Een Amerikaanse officier die in de openingsscène een arm verliest, en een Duitse marinier zitten in een roeiboot midden op de Atlantische Oceaan.

Boek van de week

Het boek

Een Amerikaanse officier die in de openingsscène een arm verliest, en een Duitse marinier zitten in een roeiboot midden op de Atlantische Oceaan. De hoop op redding wordt met de dag kleiner, en hun voorraad proviand slinkt rap. De mannen zijn overgeleverd aan elkaar, hun herinneringen en gedachten en de vraag of het leven wel de moeite waard is geweest.

De schrijver

Jens Rehn (Duitsland, 1918-1983) was marine-officier en U-boot-commandant. In zijn debuut Niets in zicht (1954) legde hij zijn oorlogsherinneringen vast.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Het heeft iets komisch dat je op zee, midden op het water, kunt smachten van de dorst.’ (p.103)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Niets in zicht

Boekentips

Kevin Barry: Nachtboot naar Tanger

Het is al laat in het Spaanse havenstadje Algeciras, wanneer twee verlopen Ierse gangsters staan te wachten op de veerboot uit Tanger. Een geliefde is verloren, een dochter wordt vermist, hun levens zijn aan diggelen. Of kan er nog iets aan gedaan worden? Een tragikomisch meesterwerk van de vaak bekroonde Ierse auteur Kevin Barry, die wordt gezien als een van de beste stilisten van dit moment.

Uitgeverij De Bezige Bij 206 blz. €21,99, e-book €12,99

Cristophe Vekeman: Cruise

Een vrouw die onophoudelijk haar ‘in zichzelf gekeerde blik’ oefent voor de spiegel. Een progressieve journalist die geplaagd wordt door racistische dromen. Een priester met een onaangestoken sigaar. Een would-be geniale detective op lakschoenen. Een dame wier absolute schoonheid dagelijks bewijst dat smaken helemáál niet verschillen. Een hamburgerkramer die niet tegen de geur van gebakken ui kan. En een vlieg. Enkele van de personages aan boord van de Calm Sea tijdens een zesdaagse cruise op de Noordzee. Een ‘bezinningscruise’, meer bepaald. Maar kabbelende kalmte zit er niet in.

Uitgeverij De Arbeiderspers 224 blz. €18,99, e-book €11,99

Hans Steketee: De Warnow

Zee kiezen met vrienden, muziek maken en leven van de wind – voor Arnoud is dat het ultieme idee van vrijheid. In 2013 vertrekt hij met zijn vriendin Tirza en zes anderen op zijn zelf verbouwde schip, de Warnow, naar Schotland en Noorwegen, op zoek naar het noorderlicht. Nadat ze bijna schipbreuk hebben geleden gaat een deel van de bemanning van boord. Maar Arnoud, Tirza en Peter besluiten hun avontuur door te zetten. Hans Steketee, NRC-journalist en zeezeiler, raakt in de ban van dit verhaal. In het kielzog van de Warnow reist hij van Schiedam naar Schotland en probeert te begrijpen wat er tijdens die laatste oversteek is gebeurd. Wie was Arnoud? Wat bewoog hem? Waarom dwong hij de Warnow op de ruige Noordzee te varen, terwijl het scheepje hier niet voor was gebouwd? In een meeslepende reconstructie laat Steketee zien waar de gedroomde en de echte zee elkaar vinden. Kun je een schip met dromen overladen?

Uitgeverij Pluim 304 blz. €22,99, e-book €14,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Alles is OKÉ van Ivo Victoria