Normale mensen. Een vrouw alleen, Het overgebleven kind

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen.

Boek van de week

Het boek

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd. Een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken.

De schrijver

Sally Rooney (1991) debuteerde in 2017 met Gesprekken met vrienden. De BBC heeft de rechten voor een televisieserie van Normale mensen gekocht, waarvoor Rooney zelf het script schrijft.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ondanks alles biedt het leven soms momenten van vreugde.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Normale mensen

Boekentips

Ilana Hammerman: Een vrouw alleen

Wanneer de man en de zus van Ilana Hammerman kort na elkaar overlijden besluit ze een wereldreis te maken. Als oudere vrouw alleen ontdekt ze dat ze kan gaan en staan waar ze wil. Met deze vrijheid in gedachten keert ze terug naar Israël, om daar naar de bezette gebieden te reizen. Ze wil het dagelijks leven onder die bezetting meemaken en helpen waar ze kan. Zo smokkelt ze in haar auto Palestijnse kinderen voorbij de checkpoints, zodat ze voor het eerst naar het strand kunnen. Ze merkt dat ze een vreemde positie inneemt: ze is in staat om de vaak surreële regels naar haar hand te zetten, maar tegelijkertijd maakt ze impliciet onderdeel uit van de bezetting.

Uitgeverij De Bezige Bij 320 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Rhiannon Navin: Het overgebleven kind

Zach is getuige van een gruwelijke schietpartij op zijn school, waarbij vijftien kinderen omkomen, onder wie zijn oudere broer Andy. Vanaf dat moment is Zachs leven opgedeeld in de periode voor én de periode na de schietpartij. Omdat Andy vaak gemeen tegen hem was, is Zach soms blij dat zijn broer er niet meer is. Maar mag dat wel? Het liefst heeft Zach dat alles weer normaal is, want hij weet niet hoe hij met het verdriet van zijn ouders en met zijn eigen gevoelens moet omgaan. Om een gevoel van geborgenheid te hebben, trekt Zach zich terug in de kledingkast van Andy. Daar vindt hij rust en ontspint zich een heel nieuwe wereld voor hem.

Uitgeverij Harper Collins 382 blz. € 19,99 (e-book € 13,99)

Sally Rooney: Gesprekken met vrienden

Frances is 21 jaar oud, koel en observerend. Ze studeert en doet samen met haar beste vriendin Bobbi aan poetryslams in Dublin, waar ze gespot worden door journalist Melissa. Frances raakt tegen wil en dank onder de indruk van haar en haar echtgenoot Nick, die nooit echt is doorgebroken als acteur. Wat aan het begin een onschuldige flirt lijkt, groeit al snel uit tot een vreemd soort intimiteit. Frances probeert haar leven geordend te houden, maar haar relaties ontsnappen steeds meer aan haar greep. Dan probeert ze iets radicaals: van moment tot moment leven.

Uitgeverij Ambo Anthos 304 blz. € 11,- (e-book € 9,99)