Omstandigheden, Zoon van Berlijn, Eclips, De kolobrie

Een interview met zijn beroemde, maar van hem vervreemde zoon dwingt een gepensioneerde boekhandelaar terug te kijken op zijn relatie met hem en diens zus.

Het boek

Een interview met zijn beroemde, maar van hem vervreemde zoon dwingt een gepensioneerde boekhandelaar terug te kijken op zijn relatie met hem en diens zus.

De schrijver

Koos van Zomeren (Velp, 1946) schrijft thrillers, romans, beschouwingen, interviews, en columns. In zijn werk is de natuur een belangrijk thema. Hij is onder andere bekend van de roman Otto’s oorlog (1983) en zijn columns in NRC Handelsblad.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Dat je een hekel aan mij hebt kan ik me voorstellen. Argumenten niet nodig. Ik had zelf ook een hekel aan mijn vader (en wat een leuke man was dat wel niet!). p. 133

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Omstandigheden

Boekentips

Karolien Berkvens: Zoon van Berlijn

Fabian Richter werd geboren op de dag dat de Muur viel. Voor zijn vader gaven beide gebeurtenissen zicht op een stralende toekomst waarin hij zijn politieke ambities kon botvieren. Maar de idealen van Jakob Richter zijn sindsdien ondergesneeuwd door een al te bekend pragmatisme. Fabian, inmiddels gesjeesd student, dwaalt doelloos door de straten van Berlijn, tot hij wakker geschud wordt door een vastberaden activiste. Aangestoken door haar vurigheid besluit hij zijn leven over een andere boeg te gooien: hij wil de stad behoeden voor een totale uitverkoop. Intussen kondigt de vrouw die het gezin Richter sinds de mentale ineenstorting van de moeder bij elkaar houdt, haar vertrek aan.

Uitgeverij Lebowski 256 blz. €21,99, e-book €9,99

Suzan Hilhorst: Eclips

Een betoverende roman over familiebanden en ontwrichtende geheimen uit het verleden. Hoe kan de keuze van één persoon de toekomst van meerdere levens ingrijpend veranderen? Twee mensen houden het hoofd boven water in een wereld vol oneindige mogelijkheden. Martijn worstelt met de dementie van zijn vader en een groot familiegeheim. Sofie wil antwoorden van een oma die ze nooit gekend heeft. Los van elkaar ontrafelen ze een geschiedenis, die hen steeds dichter bij elkaar brengt. Een betoverende roman over lotsbestemming, toeval en vrije wil; over de kracht van familiebanden en de ontwrichtende werking van geheimen uit het verleden.

Uitgeverij Hollands Diep 304 blz. €21,99, e-book €9,99

Sandro Veronesi: De kolibrie

Sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd. In zekere zin is Marco ook echt een kolibrie: ondanks een dramatisch bestaan vol vreugdes, liefdes en de nodige pijn blijft hij in evenwicht. Zijn hectische bewegingen stellen hem in staat de existentiële acrobatiek van het leven te doorstaan, net als de kolibrie, die twaalf tot tachtig vleugelslagen per minuut maakt, maar schijnbaar bewegingloos in de lucht blijft hangen. Door de belangrijkste krant van Italië, de Corriere della Sera, uitgeroepen tot Boek van het Jaar.

Uitgeverij Prometheus 336 blz. €22,99, e-book €13,99

Volgende week

Bespreekt Mieke de thriller Een vorm van verraad van Lieneke Dijkzeul.