De paradox van geluk, De andere vrouw, Maria

Een toevallige ontmoeting leidt tot bijzondere vriendschap tussen een Ghanese psychiater en een Amerikaanse vossenexpert.

Boek van de week

Het boek

Twee vreemden, Atilla, een Ghanese traumapsychiater en Jean, een Amerikaanse die stadsvossen bestudeert, ontmoeten elkaar toevallig op Waterloo Bridge, Londen. Wanneer Atilla’s neefje vermist blijkt mobiliseert Jean haar netwerk van vrijwilligers die vossen voor haar tellen. Samen gaan ze op zoek. Gaandeweg ontvouwt zich tussen Atilla en Jean een bijzondere vriendschap.

De schrijver

Aminatta Forna (Glasgow, 1964) groeide op in Sierra Leone. Voordat ze bekroond schrijver werd was ze documentairemaker bij de BBC. De paradox van geluk is haar vierde roman

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Weet u, vandaag de dag menen veel mensen recht te hebben op een happy end.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De paradox van geluk

Boekentips

Maeve Brennan: Een bezoek

De tweeëntwintigjarige Anastasia King keert na de dood van haar beide ouders terug naar haar geboortestad Dublin. Ze ontdekt dat ze niet welkom is bij haar grootmoeder, die haar leven wijdt aan de nagedachtenis van haar geliefde zoon, Anastasia’s vader. Er volgt een pijnlijke confrontatie van een harde oude vrouw en een in het nauw gedreven, angstige, maar soms niet minder harde kleindochter. De sombere, koude omgeving en het grote kille huis, waar de regen altijd tegen de ruiten slaat en de open haard alleen ’s avonds brandt, maakt de situatie nog grimmiger – evenals het vrijwel totale isolement van beide vrouwen.

Uitgeverij Athenaeum 94 blz. €7,99

Michael Robotham: De andere vrouw

William en Mary zijn al zestig jaar getrouwd. William is een gerenommeerd chirurg, Mary zijn liefdevolle echtgenote. Ze geloven beiden dat je de wereld in goed of slecht kan indelen. William en Olivia zijn al twintig jaar samen. William is een gerenommeerd chirurg, Olivia een oud-tennisspeelster. Ze maken samen prachtige reizen en zijn getrouwd op Bali. Klinisch psycholoog Joe O’Loughlin kent maar een van deze twee verhalen, maar als hij zijn vader bezoekt in het ziekenhuis komt zijn leven op de kop te staan. Wie is de mysterieuze vrouw die aan Williams bed zit te huilen? Een vriendin, een maîtresse, een leugenaar, of een moordenaar?

Uitgeverij Cargo 400 blz. €19,99, e-book €12,99

Suzanne Wouda: Maria

  1. Hugo de Groot ontsnapt in een boekenkist uit Slot Loevestein, nadat hij door Prins Maurits tot levenslang was veroordeeld. Het plan ervoor werd bedacht door Hugo’s vrouw Maria van Reigersberch en hun dienstmeid Elsje van Houweningen. Wie waren deze vrouwen? Wat bracht hen ertoe hun leven te wagen voor Hugo de Groot? In een wervelende stijl brengt Suzanne Wouda de levens van deze twee vrouwen in beeld. Qua afkomst verschillen zij als dag en nacht, maar ze hebben beiden lef en doorzettingsvermogen, want de keuze waar ze voor staan zal hun leven voorgoed veranderen.

Uitgeverij Ambo Anthos 344 blz. €20,99