Pastorale, Ook jij zult stralen, Op de klippen, Vele vreemde vormen

Oscar en Louise zijn opgegroeid op een vervallen landgoed nabij een dorp dat uit twee delen bestaat: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bezien.

Het boek

Oscar, in zijn voorlaatste schooljaar, kijkt uit naar het moment waarop hij net als zijn zus kan gaan studeren en de verstikkende saaiheid van de streek achter zich kan laten. Louise komt terug uit haar studiestad en vraagt zich af of afstand ten aanzien van haar geboorteplek en opvoeding haar de juiste inzichten heeft verschaft. Wat betekent ergens geworteld zijn en wat doe je als die wortels rot blijken.

De schrijver

Stephan Enter (Rozendaal, 1973) studeerde in Utrecht. hij debuteerde in 1999 met de bundel Winterhanden. Pastorale is zijn vijfde roman.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘‘Haar moeder zong met een intensiteit of ze de woorden voor het eerst in haar liedboek zag staan en hun betekenis stuk voor stuk ten volle liet doordringen.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Pastorale

Boekentips

Giuseppe Catozzella: Ook jij zult stralen

In het Italiaanse bergdorp Arigliana, ‘een gehucht van vijftig stenen huizen en amper tweehonderd inwoners’, brengen Pietro en Nina de vakantie door bij hun onoverwinnelijke oma en hun opa, die mager is van kwaadheid. Het is een plek waar nooit iets verandert, tot een groep vreemdelingen hun intrek neemt in de eeuwenoude Normandische toren. Hun aanwezigheid ontregelt de kleine gemeenschap. Wie zijn deze vreemden? Wat willen ze? Waarom gaan ze niet terug naar waar ze vandaan kwamen?

De Geus 224 blz. €19,99

Jane Gardam: Op de klippen

Eén lange zomer in de jaren 30. Het leven van de jonge Margaret Marsh verandert plotsklaps wanneer Lydia, een wereldwijs en stoer dienstmeisje, bij Margarets religieuze familie intrekt. Na de geboorte van Margarets broertje worden ze elke woensdag het huis uitgestuurd om samen van de idyllische Engelse kust te genieten. Langzaam komt Margaret erachter dat de wereld lang niet zo keurig en vroom is als ze altijd had gedacht. Ook het huwelijk van haar ouders blijft niet onberoerd door de komst van het dienstmeisje. Ondanks zijn krampachtige obsessie met zonde en deugdzaamheid is haar vader niet tegen Lydia’s charmes bestand. Alle keurslijven gaan af en het leven van de stijve Engelsen trilt op zijn grondvesten. Op de klippen vertelt over volwassen worden, religie en onderhuidse verlangens. Het is Jane Gardam in volle glorie, compleet met tragikomische scènes, warmte, wijsheid en intrigerende perspectieven.

Uitgeverij Cossee 224 blz. €23,99, e-book €9,04

Tom Hofland: Vele vreemde vormen

Tomás Mancanza is een privédetective in Antwerpen die zijn dagen slijt met het opsporen van verloren hondjes en het observeren van affaires. Wanneer hij verliefd wordt op de jonge kunstenares Camille, ziet hij dit als een kans om zijn leven opnieuw vorm te geven. Maar zijn verleden is nog niet klaar met hem. Op een avond wordt hij gebeld: zijn vader is onder mysterieuze omstandigheden verdwenen. Tomás reist met tegenzin af naar zijn geboorte-eiland om hem te zoeken. Geholpen door Camille en de bijgelovige inspecteur Franco probeert hij het raadsel van de vermissing op te lossen. Maar wanneer rationeel denken geen uitweg meer biedt, begint hij te twijfelen aan zijn eigen kennis.

Uitgeverij Querido 286 blz. €20,99, e-book €11,99

Volgende week

Bespreekt Mieke De beste jaren van Juffrouw Brodie van Muriel Spark.