De plectrumfabriek, Afscheidstournee en De kinderen van de nacht

Deze week in de boekenclub het boek van de week 'De plectrumfabriek' van Vincent van Warmerdam met drie boekentips. Deze week zijn dat 'De kinderen van de nacht' van Dik van der Meulen, 'Afscheidstournee' van Vrouwkje Tuinman en 'Dagboek van een postbode' van Viktor Frölke.

Boek van de week

De plectrumfabriek van Vincent van Warmerdam

Het boek

Voor een beter betaalde baan in een theater annex bioscoop verhuist de vader met zijn gezin naar een winderig havenstadje. Voor Wessel, de jongste zoon, verandert er meer dan alleen het decor; het nieuwe huis boven het theater blijkt een wonderlijke maar rusteloze plek. Wessel laveert tussen zijn moeder, voor wie het dagelijks leven vaak te veel is, zijn vader, wiens artistieke ambities groter zijn dan zijn werk toelaat, en zijn broers, die zich van niets en niemand iets aantrekken. Hij maakt nieuwe vrienden en al zwervend in en rond het theater stoken ze elkaar op met hun verzinsels. Stan, een gitaarheld in wording, neemt daarbij een bijzondere plaats in.

De schrijver

Muzikant, componist en theatermaker (Orkater en De Mexicaanse Hond) Vincent van Warmerdam (1956) is de jongste broer van Alex en Marc van Warmerdam. De plectrumfabriek is zijn debuut als romanschrijver. Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

“Het singletje dat Stan heeft opgezet, klinkt wonderlijk vertrouwd en tegelijkertijd verbijsterend nieuw voor hem. […] De bezwerende klank van de stem die een melodie zingt in geaffecteerd Engels, waarvan Wessel het meeste niet verstaat. Maar dat geeft niet, het is de muziek die hem optilt.”

Boekentips

De kinderen van de nacht: Dik van der Meulen

Mensen hebben altijd een paradoxale verhouding met wolven onderhouden. De wolf, kameraad in de oertijd en stamvader van alle honden, ontwikkelde zich na de oudheid tot de duivel in persoon. Eeuwenlang is hij met alle middelen bestreden – tot er, recent, een kentering kwam. Steeds meer mensen noemen hem nu ‘de kroon op het moderne natuurbeleid’.

De kinderen van de nacht is het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf én naar de wolf in de mens – met onverwacht resultaat. Behalve een zinnebeeld van wreedheid en vraatzucht blijkt de wolf het symbool van mystieke krachten en seksuele oerdriften; een dier dat naast angst ook bewondering en genegenheid oproept.

Uitgeverij Querido 376 blz. € 24,50

Afscheidstournee: Vrouwkje Tuinman

Als de vioolvirtuoos Nicolò Paganini overlijdt, laat hij een zoon van bijna vijftien achter, een flinke erfenis, een bijzondere collectie instrumenten en zijn lichaam.

De jonge Achille Paganini krijgt geen toestemming zijn vader, verketterd als ‘duivelkunstenaar’, te begraven. Aan zijn onconventionele kindertijd, waarin hij continu op reis was met zijn alleenstaande vader, komt een einde.

Op eigen benen staan en eigen keuzes maken blijkt niet eenvoudig, al helemaal omdat Achille verhuizing na verhuizing de kist van zijn vader met zich mee moet slepen. Was zijn vader echt zo slecht? Of verdient hij het eerherstel waar Achille zo naar verlangt?

Uitgeverij Cossee 224 blz. € 18,95

Dagboek van een postbode: Viktor Frölke

De auteur werkt aan een roman, maar ondertussen moet er wel brood op de plank komen. Hij wordt postbezorger. Al snel doet hij een paar keer per week door weer en wind zijn ronde in Amsterdam-Zuid. Vanaf de eerste dag houdt hij een dagboek bij. Hij tekent niets verhullend zijn avonturen aan de onderkant van de arbeidsmarkt op, die weerbarstiger blijkt dan gedacht.

De beslommeringen op het depot, de wonderlijke personeelsbijeenkomsten, de post die hij onder ogen krijgt, maar bovenal de prikkelende gesprekken met kleurrijke collega’s en buurtbewoners, van de onweerstaanbare secretaresse tot de hoogbejaarden wier vuilnis hij buitenzet, en van zijn oude vrienden van het studentencorps tot zijn nieuwe vriendin Xaviera Hollander.

Uitgeverij Thomas Rap 320 blz. € 19,99

De Boekenclub is een wekelijkse rubriek waarin we het boek van de week bespreken samen met drie andere boekentips. Ook schrijft Mieke van der Weij elke week een recensie over het boek van de week.