Pleegkind, Hechten, Alles wat je dragen kan, Breuklijnen

Een meisje wordt naar pleegouders gestuurd op het platteland. Bij deze mensen vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt.

Het boek

Een klein meisje wordt naar pleegouders gestuurd op een boerderij op het platteland, ze weet niet waarom. In het huis van deze familie vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt, en onder hun hoede bloeit ze langzaam op. Maar dan ontdekt ze waarom haar ouders haar hebben weggestuurd en realiseert ze zich hoe kwetsbaar deze idylle is.

De schrijver

Claire Keegan (Wicklow, 1968) is een meermaals bekroonde Ierse schrijfster. Ze debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Antarctica. Pleegkind is in 2022 verfilmd.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

Ik ben hopeloos op zoek naar woorden, want alles is helemaal nieuw hier, en ik heb nieuwe woorden nodig. (p.22)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Pleegkind

Boekentips

Andrés Neuman: Hechten

In afwachting van de geboorte van zijn zoon probeert een man zich het aanstaande vaderschap voor te stellen. Hij wordt hierbij overweldigd door de gevoelens van liefde, angst en verwondering die zijn ongeboren kind oproept. En wanneer zijn zoon geboren wordt, brengt dat wederom nieuwe, hevige emoties teweeg en moet de vader verder in zijn zoektocht naar een nieuwe identiteit. In een tijd waarin de rollen binnen gezinnen worden geherdefinieerd, een zowel intiem als universeel verhaal waarin mannelijkheid tegenover het wonder van het leven wordt geplaatst. Maar bovenal drukt dit boek de bijna pijnlijke liefde uit die je voor je kind kan voelen, zelfs voordat het geboren wordt.

Het Spectrum 128 blz €18,99 (e-book €12,99)

Gian Sardar:Alles wat je dragen kan

Olivia Murray droomt er aan het eind van de jaren 70 van om fotojournalist te worden, maar komt niet verder dan secretaresse bij een lokale krant. Als haar Koerdische vriend Delan haar uitnodigt voor een familiebruiloft in Noord-Irak, grijpt ze de kans én haar camera. De situatie ter plaatse blijkt echter onheilspellender dan het koppel had verwacht. Delans familie gaat gebukt onder een constante oorlogsdreiging tussen de Irakezen en de Koerden in het gebied. En dan legt Olivia ook nog iets vast op camera wat alles op het spel zet: de familiebanden, de veiligheid van het dorp… en haar grote liefde.

HarperCollins 352 blz. € 23,99 (e-book € 14,99)

Marleen Stelling: Breuklijnen

Na een hoogoplopende ruzie met haar vriend belandt Lies weer thuis bij haar ouders. Hier raakt ze direct verstrikt in oude patronen en de complexe relatie met haar moeder Elisabeth. Manoeuvrerend tussen haar eigen angsten en onzekerheden en het verzwegen trauma van haar moeder, probeert Lies te bepalen wie ze zelf is geworden. Ze zoekt houvast bij vriendin Emina, voor wie ze grote en tegenstrijdige gevoelens koestert. Maar kan Emina haar geven wat ze zoekt? Wanneer ze een lang verborgen familiegeheim op het spoor komt, kan Lies eindelijk de waarheid onder ogen zien over haar moeder, en over zichzelf.

Nieuw Amsterdam 224 blz. €22,99, e-book €12,99

Zomerpauze

De volgende recensie van Mieke verschijnt in gids 33/34.