Reis zonder terugkeer, De nazi’s kenden me bij naam, de geheimen van Jaipur, De repair club

De jonge Franse botanicus Michel Adanson reist in 1750 af naar Senegal om de lokale flora te bestuderen.

Het boek

Als hij het eiland Gorée bezoekt, doet hij een ontdekking: deze plek van aankomst is voor miljoenen Afrikaanse tot slaaf gemaakten een plek van vertrek, zonder terugkeer. Net als in het bekroonde Meer dan een broer belicht David Diop een episode uit de koloniale geschiedenis. Een geschiedenis die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt hier

Citaat

‘Mijn oom Baba Seck verkocht me aan een witte man voor een simpel geweer.’ (p. 142)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Reis zonder terugkeer

Boekentips

Magda Hellinger: De nazi’s kenden me bij naam

Mozaiek presenteert: Magda Hellinger, die als blokoudste werd aangesteld in Auschwitz-Birkenau, moest onmogelijke keuzes maken. Ze had de leiding over het beruchte Block 10, waar honderden vrouwen leden onder de medische experimenten die op hen werden uitgevoerd. Magda’s leven werd hiermee een balanceeract op het scherpst van de snede: met kleine daden van medemenselijkheid en moed redde ze talloze mensenlevens, maar liep daarbij voortdurend het risico om de verdenking van de SS op zich te laden en geëxecuteerd te worden. Door haar innerlijke kracht en instinct om te overleven lukte het haar om vriendschappen op te bouwen met de vrouwen die zich onder haar hoede bevonden en zelfs respect te krijgen van de nazi-officieren.

Uitgeverij Mozaiek 352 blz. € 21,99 (e-book € 9,99)

Alka Joshi: de geheimen van Jaipur

Het is 1969 en Lakshmi en haar man Jay Kumar wonen en werken in de heuvels van Shimla. Lakshmi’s protegé Malik heeft zijn school afgerond en gaat stage lopen in het paleis van Jaipur. Hij mag werken aan het opzetten van een moderne bioscoop. Malik ontdekt al snel dat er weinig is veranderd in de beroemde Roze Stad. De rijke klasse heeft nog steeds alle macht in handen, en vanuit het paleis in Jaipur strekt een web van leugens en geheimen zich over de stad uit. Een ernstig ongeval verwoest de bioscoop tijdens de feestelijke opening, en Malik krijgt de schuld in zijn schoenen geschoven. Hij heeft het vermoeden dat er kwade opzet in het spel is. Als voormalig straatkind kan hij achter informatie komen die normaal verborgen blijft.

Uitgeverij Cargo 352 blz. € 21,99 (e-book € 11,99)

Charles den Tex: De repair club

John Antink is ex-chef van de geheime dienst. Nu is hij met pensioen en runt hij samen met een paar vrienden een Repair Club, waar ze defecte apparaten herstellen. Op een dag staat er een man voor zijn neus met een kapotte typemachine, een pistool en een opdracht. Die opdracht brengt John in één klap terug naar de tijd dat hij actief was als geheim agent in Oost-Duitsland. Hij beseft dat hij jaren geleden een fout heeft gemaakt, waardoor zijn zorgvuldig opgebouwde leven nu op instorten staat. De Repair Club komt onmiddellijk in actie om deze fout te herstellen, maar die blijkt groter dan John ooit had kunnen denken. Opeens staat hij voor een bijna onmogelijke opdracht, want hoe repareer je verraad?

Uitgeverij Harpercollins 384 blz. € 21,99 (e-book € 13,99)

Volgende week

Leest Mieke Waar vader was van Monika Helfer.