Reizigers van een nieuwe tijd, Mathilda’s geheim, Johan de Witt en Frankrijk, Jacoba, dochter van Holland

Jan Janszoon uit Haarlem werd onderdeel van de Marokkaanse cultuur.

Het boek

Jan Janszoon uit Haarlem werd onderdeel van de Marokkaanse cultuur. Wat vertelt deze historische reiziger over de tijd waarin we leven?

De schrijver

Abdelkader Benali (Ighazzazen, Marokko, 1975) debuteerde in 1996 met Bruiloft aan zee. Het werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘De zeerovers zijn nooit weg geweest. Zolang de zee er is, zullen er piraten zijn.’ (uit: Reizigers van een nieuwe tijd, p. 26)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Reizigers van een nieuwe tijd

Boekentips

Corina Bomann: Vrouwen van de Leeuwenhof 2 – Mathilda’s geheim

Uitgeverij Boekerij presenteert: Deel 2 van de verslavende nieuwe serie voor de lezers van De zeven zussen. Mathilda is zestien als haar moeder in 1931 plotseling sterft en ze alleen achterblijft. Dan komt Agneta Lejongård in haar leven. Zij blijkt Mathilda’s voogd te zijn en ze neemt haar mee naar het prachtige landgoed de Leeuwenhof in het zuiden van Zweden. Mathilda weet niet dat Agneta haar tante is, maar voordat Agneta haar over haar afkomst kan vertellen, wordt Europa verscheurd door de Tweede Wereldoorlog. In de chaos zal Mathilda haar lot in eigen handen moeten nemen en nieuwe wegen moeten bewandelen op zoek naar geluk.

560 blz. €19,99

Ineke Huysman, Roosje Peeters: Johan de Witt en Frankrijk

Authentieke brieven van raadpensionaris De Witt geven een levendig beeld van de verhouding tussen de Republiek en Frankrijk tijdens de zeventiende eeuw. Fokke & Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol maakte illustraties aan de hand van bekende zeventiende-eeuwse kunstwerken.

Uitgeverij Catullus 276 blz. €24,99

Simone van der Vlugt: Jacoba, dochter van Holland

Historische roman over Jacoba van Beieren (1401-1436), van een kwetsbaar, volgzaam meisje tot een volwassen, sterke vrouw. Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en een paar maanden later overleed haar vader, Willem VI, hertog van Beieren. Zo werd zij op haar zestiende gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Ze kreeg veel te verduren, maar legde zich daar niet bij neer en werd door het onrecht juist strijdbaarder.

Uitgeverij Ambo Anthos 318 blz. €13,99, e-book €6,99, luisterboek €14,99

Volgende week

Leest Mieke Het leugenachtige leven van volwassenen van Elena Ferrante.