Schemerleven, In de omhelzing van de rivier, Mantelliefde, Bergen aan zee

Frieda Tendeloo beleeft in 1963 een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt.

Het boek

Frieda Tendeloo beleeft in 1963 een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf. Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is, en het verdriet zich aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.

De schrijver

Jaap Robben (Oosterhout, 1984) is dichter en auteur. Sinds 2004 publiceert hij poëzie, romans, artikelen, jeugdboeken en vertalingen. Ook schreef hij meermaals voor het theater. Hij maakte zijn romandebuut was het meermaals bekroonde Birk (2014)

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘De kringloop komt sowieso jouw leunstoel ophalen, de kledingkasten, die bank. En jullie bed nemen ze ook mee.’ (p.58)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Schemerleven

Boekentips

Gianfranco Calligarich: In de omhelzing van de rivier

Het is 1968 en vier jonge mensen leren elkaar kennen in een café in Rome, de eeuwige stad. Een klant, de barman en een pianist, en het gezelschap is compleet wanneer op een avond een vrouw komt aangewaaid, die de pianist het hoofd volledig op hol brengt. Een betoverende vrouw, een raadsel, maar ook uitdagend en ontwrichtend. Er ontspint zich een verhouding tussen deze twee aan elkaar gewaagde karakters. Het is een intense liefdesrelatie, die onverbiddelijk wordt geremd door hun tragische verleden. Wat kunnen de andere twee vrienden anders dan toekijken hoe zij gaandeweg verstrikt raken, hoe het noodlot zich voltrekt?

Uitgeverij Wereldbibliotheek 224 blz. € 22,99 (e-book € 9,99)

Annemarie Oster: Mantelliefde

Annemarie Oster, actrice, populaire columniste en schrijfster, ontmoette rond haar zestigste een ietwat brutale, zelfverzekerde, charmante man. Ze vallen voor elkaar, gaan samenwonen en vijftien jaar later trouwen ze. Tijdens hun huwelijksreis begint de gezondheid van de echtgenoot te verslechteren. Al tijdens de wittebroodsweken is hij afhankelijk van haar mantelzorg. Maar wat de schijn heeft van een ongelukkige start ontwikkelt zich tot een bijzonder liefdesverhaal. Een verhaal waarin de plagerige macho die haar nu eens gelukkig, dan weer minder gelukkig maakte, geleidelijk verandert in een zachtaardige levensgezel. Door, ja dankzij deze mantelzorg werd hij haar grootste liefde. Een verslag van een late liefde.

Uitgeverij Podium 160 blz. € 18,99 (e-book € 9,99)

Pauline Slot: Bergen aan zee

Edie Berlage is getrouwd met de bekendste bergbeklimmer van Nederland. In het begin volgt ze hem de bergen in, aangestoken door zijn intense levenslust. Na de komst van hun dochter blijft ze thuis, terwijl Berend Berlage steeds nieuwe ervaringen en gevaren zoekt en daar succesvolle boeken over schrijft. Ook als dat tot controverses en een familietragedie leidt, blijft Berend klimmen. Maar waar ligt de grens van wat liefde vraagt? En wat doe je als deze wordt overschreden? Wanneer het grootste verlies dreigt, doet Edie haar verhaal. Een psychologische roman over schuilen en voluit leven, vrijheid en verbondenheid, en de zoektocht naar een eigen weg, gebaseerd op bekende gebeurtenissen uit de Nederlandse klimgeschiedenis.

Uitgeverij de Arbeiderspers 186 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Haar eerste Amerikaan van Lore Segal