Shuggie Bain, De hennakunstenares, Daar waar de rivierkreeften zingen, Het grote niets

Een kind probeert zich te handhaven in het Glasgow van de jaren 80, terwijl de alcoholverslaving van zijn moeder alles begint te overschaduwen.

Het boek

Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij ‘anders’ is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

De schrijver

Douglas Stuart (Glasgow, 1976), studeerde in Londen en werkt nu in New York als ontwerper. Met zijn debuut Shuggie Bain won hij de Booker Prize 2020.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Hij stond klappertandend midden op het voetbalveld en werd zoals altijd als laatste gekozen. Dat had hij wel verwacht, maar toch stak het elke keer weer.’ (Uit: Shuggie Bain, P. 283)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Shuggie Bain

Boekentips

Alka Joshi: De hennakunstenares

De zeventienjarige Lakshmi ontsnapt begin jaren 50 aan een gedwongen huwelijk. Ze verlaat haar boerendorp en komt terecht in Jaipur, de befaamde roze stad. Lakshmi weet zich staande te houden als hennakunstenaar, haar originele ontwerpen maken haar tot de favoriet van de rijkste vrouwen van de stad. Het lukt Lakshmi om onafhankelijk te leven, maar op een dag staat haar man voor haar neus met in zijn kielzog een jong meisje – een zusje van wier bestaan Lakshmi niets afwist. Ineens lijkt haar zorgvuldig opgebouwde wereld weer in te storten, en Lakshmi zal moeten vechten om haar vrijheid te behouden.

Uitgeverij Cargo 352 blz. €20,99 (e-book €11,99)

Delia Owens: Daar waar de rivierkreeften zingen

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Uitgeverij The House of Books 384 blz. € 10 (e-book €7,99, luisteboek 12,99)

Nadav Vissel: Het grote niets

Op zijn zevende krijgt Naff te horen dat hij niet zomaar een losstaand iemand is, maar tot een volk behoort. Een volk met een eindeloos verleden, dat recent een oorlog heeft overleefd. Dat ‘Ding’, die oorlog, krijgt iets mythisch voor Naff en hij gaat aan de haal met de verhalen die hij erover hoort. Hij hoopt dat zijn familie en zijn volk, wanneer hij maar het juiste verhaal vertelt, de oorlog voorgoed achter zich kunnen laten. Maar dat wordt niet altijd goed ontvangen. In tegendeel. Wanneer Naff op zijn zeventiende voor een cursus ‘Schrijven over de Shoah’ naar Tel Aviv gaat, leert hij wat die geschiedenis voor hem betekent.

Uitgeverij Signatuur 240 blz. €20 (e-book €11,99, luisterboek €15,99)

Volgende week

Volgende week leest Mieke De Tunnel van Abraham Yehoshua.