Straf, Ooit gelukkig, De lotgevallen van Klaasje Zevenster

Ferdinand von Schirach vertelt met distantie en empathie over eenzaamheid en vervreemding, over hoe we streven naar geluk en daarbij falen.

Boek van de week

Het boek

Twaalf verhalen die laten zien hoe moeilijk het is een individu recht te doen en hoe vooringenomen de begrippen van goed en slecht vaak zijn. Ferdinand von Schirach vertelt met distantie en empathie over eenzaamheid en vervreemding, over hoe we streven naar geluk en daarbij falen.

De schrijver

Ferdinand von Schirach (München, 1964) is een in Duitsland bekende advocaat. Hij debuteerde als schrijver in 2009 met Misdaden, gebaseerd op zijn praktijk, net zoals nagenoeg al zijn boeken.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

“Het maakt niet uit of we apotheker of meubelmaker of schrijver zijn. De regels zijn altijd een beetje anders, maar de vreemdheid blijft en de eenzaamheid en al het andere ook.”

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Straf

Boekentips

Nico Dijkshoorn: Ooit gelukkig

Nico Dijkshoorn was over zijn bejaarde vader Klaas met alzheimer niet te spreken. Hij is al twee jaar niet bij hem op bezoek geweest. Dan moet ook moeder Nel na een beroerte naar een verpleeghuis. Kort daarop sterven allebei zijn ouders. En blijft hij achter: het gezin waar hij altijd over klaagde is niet meer. Plotseling overkomt Dijkshoorn iets waardoor alles verandert en groeit het besef dat hij misschien wel meer op zijn vader lijkt dan hij zou willen. Ooit gelukkig is het vervolg op Nooit ziek geweest. Samen vormen zij de familiekroniek van een Amsterdamse familie in Amstelveen.

Uitgeverij Pluim 234 blz. €21,99 (e-book €14,99)

Frank Heinen: De zaak Tom

Bob Persoon besluit zijn dove, zwijgende broer Tom uit diens instelling mee naar huis te nemen en dan verandert het leven van de twee mannen ingrijpend. Geholpen door Nina, een meisje uit de bibliotheek waar Bob dagelijks komt, en een vluchteling neemt Bob zijn broer mee op reis. Deze reis verandert al snel in een vlucht, die in alle media onderwerp van gesprek wordt en een nationale woede ontketent. Bob komt er langzaam achter hoe ingewikkeld het is om werkelijk het goede te doen voor een ander in een wereld waarin altruïsme niet meer is dan een verkapte vorm van eigenbelang.

Uitgeverij De Bezige Bij 320 blz. €20,99 (e-book €12,99)

Jacob van Lennep: De lotgevallen van Klaasje Zevenster

Dickensiaanse roman over mensenhandel en prostitutie die na verschijning in 1866 flinke opschudding veroorzaakte, maar vooral bedoeld was om misstanden recht te zetten. Aangepast voor de 21e-eeuwse lezer, met gemoderniseerde taal en ontdaan van wijdlopige betogen over zaken als roken, beschrijvingen van interieurs of kleding, en de verhandelingen over maatschappelijke vraagstukken. Het resultaat is een moderne uitgave die recht doet aan het werk van Jacob van Lennep en de ziel van de roman heel laat: Klaasje Zevenster, een meisje dat als sinterklaassurprise anoniem te vondeling wordt gelegd, en als jonge vrouw probeert vat op haar leven te krijgen.

Uitgeverij Lalito 516 blz. €24,95

Volgende week

Bespreekt Mieke Stella, het in Duitsland geruchtmakende boek van Takis Würger.