Strijd en metamorfose van een vrouw, Van vrouwen en zout, 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld, Hard land

Édouard groeit op met het idee dat zijn moeder alles heeft opgegeven. Ze is nog jong, maar ze lijkt wel een schaduw.

Het boek

Édouard groeit op met het idee dat zijn moeder alles heeft opgegeven. Ze is nog jong, maar ze lijkt wel een schaduw. Hij droomt van een andere moeder. Een moeder die lacht, die straalt. Hij loopt weg van huis. De afstand tussen moeder en zoon wordt steeds groter, ze spreken elkaar niet meer. Dan belt ze haar zoon. Als Édouard haar daarna ziet herkent hij haar nauwelijks.

De schrijver

Édouard Louis is het pseudoniem van Eddy Bellegueul (Hallencourt (F), 1992). De armoede, het racisme, het alcoholisme en de afwijzing van zijn homoseksualiteit in zijn jeugd zijn zijn voornaamste onderwerpen.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘‘De eerste bladzijden van dit verhaal hadden als titel kunnen hebben: Gevecht van een zoon die geen zoon wilde worden.’ (Uit: Strijd en metamorfose van een vrouw. P. 11)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en boekentips geeft. Lees haar recensie van De strijd en metamorfose van een vrouw.

Boekentips

Gabriela Garcia: Van vrouwen en zout

Vijf generaties vrouwen kiezen ervoor hun waarheid te vertellen.

Cuba, 1866: María Isabel werkt als enige vrouw in een sigarenfabriek, terwijl de oorlog steeds dichterbij komt.

Cuba, 1959: Dolores’ man trekt de bergen in om de oproep tot revolutie van Fidel Castro te beantwoorden. Om te overleven moet Dolores een daad van geweld plegen.

Miami, 2016: Carmen is geschokt wanneer haar dochter Jeanette aankondigt dat ze naar Cuba wil reizen om haar grootmoeder Dolores te ontmoeten. In Cuba ligt een geheim verborgen dat Jeanette met haar verleden en met al deze onverschrokken vrouwen zal verbinden. Een roman over de keuzes van moeders en de volharding van vrouwen.

Uitgeverij Signatuur 256 blz. €21,99

Elif Shafak: 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld

Tequila Leila, zoals haar vrienden en klanten haar noemen, wordt vermoord en achtergelaten op een vuilnisbelt in Istanbul. In de laatste minuten van haar leven vraagt ze zich af hoe het zover heeft kunnen komen. Elke minuut brengt een nieuwe herinnering: aan de smaak van het pittige geitenstoofvlees uit haar kindertijd, aan de geur van de koffie met kardemom die ze deelde met haar geliefde. Maar vooral herinnert ze zich haar vrienden, de bonte verzameling mensen die haar nooit zullen laten vallen en die nu wanhopig naar haar op zoek zijn.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 320 blz. €22,99, e-book €11,99

Benedict Wells: Hard land

Missouri, 1985. De moeder van de vijftienjarige Sam is ziek, zijn werkloze vader weet zich geen raad en sluit zich voor iedereen af. In een poging zijn ongelukkige thuissituatie te ontvluchten neemt Sam een vakantiebaantje in een oude bioscoop. Tijdens de magische zomer wordt alles op zijn kop gezet. Hij maakt vrienden, hij wordt verliefd op de mooie Kirstie en ontdekt geheimen over zijn woonplaats. Voor het eerst in zijn leven is Sam niet langer een onopvallende buitenstaander maar maakt hij deel uit van iets groters. Als zijn moeder overlijdt komt er een abrupt einde aan deze gelukkige maanden en wordt Sam gedwongen om volwassen te worden.

Uitgeverij Meulenhoff 304 blz. €22,99, e-book €13,99, luisterboek 14,99

Volgende week

Een film met Sophia van Herman Koch.