Suikerbastaard, Uit Egypte, Mathilde, Phineas’ feest

De nauwelijks bekende geschiedenis van een Hollandse familieonderneming in Ethiopië raakt aan de ingewikkelde verhouding tussen Europa en Afrika.

Het boek

De nauwelijks bekende geschiedenis van een Hollandse familieonderneming in Ethiopië raakt aan de ingewikkelde verhouding tussen Europa en Afrika.

De schrijver

Jaap Scholten (Enschede, 1963) debuteerde in 1996 met Tachtig. Hij won de Libris Geschiedenis Prijs 2011 voor Kameraad Baron

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Hij wist zich verder van haar verwijderd dan ooit. Het gejank uit de jungle klonk steeds luider, als een op hol geslagen machine.’ (p.394)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Suikerbastaard

Boekentips

André Aciman: Uit Egypte

Uit Egypte is het debuut van de auteur van Noem me bij jouw naam. Deze memoires vertellen het verhaal van Acimans Joodse familie. In een elegante stijl laat Aciman de lezer kennismaken met de bonte schare excentriekelingen die hem vormde – oom Vili: allesdurver, soldaat, verkoper en spion; zijn twee grootmoeders: de Prinses en de Heilige, die roddelden in een mengeling van zes talen die alleen zij begrepen; en tante Flora: de Duitse vluchteling die haar hele leven verkondigde dat elke Jood minstens tweemaal alles kwijtraakt. En in de tussentijd leert de lezer een jongen kennen die, ondanks zijn verlangen naar een grotere wereld, Egypte nooit wil verlaten.

Uitgeverij Ambo|Anthos 278 blz. € 22,99 (e-book € 11,99)

Leïla Slimani: Mathilde

De Franse Mathilde valt als een blok voor Amine, een Marokkaanse officier in dienst van het Franse leger. Ze trouwen en vertrekken naar een klein dorpje, uren rijden van Rabat. Ze krijgen een dochter en een zoon. Mathilde vecht tegen de armoede en het heersende patriarchaat. Zo ontwikkelt ze zich tot dokter voor de plattelandsbevolking. Dit familieverhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de onafhankelijkheidsstrijd van protectoraat Marokko tegen Frankrijk. En dan komt de dag dat de strijd ook hun afgelegen streek bereikt. Mathilde is het eerste deel van de trilogie Het land van de anderen, gebaseerd op Slimani’s eigen familiegeschiedenis.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 318 blz. €22,99 (e-book €12,99)

Sophie Tak: Phineas’ feest

Johannes is het zwarte schaap van de familie Ouwenaer. Met zijn gedrag ontregelt hij het leven van zijn ouders en zussen. Uiteindelijk valt het gezin definitief uit elkaar. Vader Hilmar kiest voor een kluizenaarsbestaan, moeder Tanneke zakt weg in een depressie, Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en Lea sticht een gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen. Tot hij na twintig jaar opduikt, vast van plan zijn opwachting te maken op het kraamfeest van zijn neefje Phineas. Het komende weerzien zet ieders zekerheden op losse schroeven. Is het mogelijk tot elkaar te komen, of zijn de breuklijnen onherstelbaar?

Uitgeverij Ambo | Anthos 331 blz. €21,99 (e-book €12,99)

Volgende week

Over twee weken leest Mieke Sakura van Naoko Abe.