Tanners erf, Het leven van Celio, De herinneringen die er nog zijn, De grote angst in de bergen

Een kleinschalige Zwitserse boer wordt plotseling geconfronteerd met twee mysterieuze, peilloos diepe gaten op zijn grond. De grond onder zijn bestaan wordt letterlijk weggeslagen.

Het boek

Dit is het verhaal van boer Tanner en hoe de grond onder zijn bestaan wordt weggeslagen. Letterlijk. Met een klein stuk land, een paar koeien en wat kippen houdt Tanner zijn hoofd net boven water, precies zoals zijn voorouders eeuwenlang hebben gedaan. Maar op een dag ontdekt hij twee reusachtige, peilloos diepe gaten in zijn land. Zijn ze een voorteken? Een straf? Is het toeval? De pastoor en de burgemeester kunnen hem niet helpen en ook de wetenschap staat voor een raadsel. In zijn ijver om het juiste te doen, maakt Tanner de verkeerde keuzes.

De schrijver

Lukas Maisel (Zürich, 1987) in Zürich geboren. Hij debuteerde in 2020 met Buch der geträumten Inseln. Tanners erf is zijn tweede boek en het eerste dat in het Nederlands is vertaald.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Maar het gat komt uit het niets, het is zelf een niets, een niets uit het niets.’ (p. 33)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Tanners erf

Boekentips

Mauro Corona: Het leven van Celio

Op het eerste gezicht is Celio een eenvoudige, onbeduidende man uit een dorp in de Dolomieten. Hij verdient de kost als houthakker, steenhouwer, mijnwerker, imker en stroper. Celio is een eenzaat, onaangenaam in de omgang en intolerant tegenover anderen. Maar Celio is ook de man die Mauro Corona inwijdde in de mysteries en wijsheid van de natuur, hem de schoonheid van de bergen toonde, hem de waarde van vriendschap liet proeven en liet zien waar het werkelijk om gaat. Hoe is Celio verworden tot wie hij is, waar ontspoorde zijn leven zodanig dat hij zijn toevlucht zocht in de alcohol, tot een delirium en de dood aan toen?

Uitgeverij Wereldbibliotheek 224 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

Steph Jagger: De herinneringen die er nog zijn

Wanneer de moeder van Steph Jagger door alzheimer wordt getroffen, worstelt ze steeds meer om zich haar favoriete drankje, haar favoriete liedje en – het meest hartverscheurende van allemaal – haar eigen dochter te herinneren. Steph moet toekijken hoe de vrouw die haar heeft opgevoed langzaam wegglipt. In een opwelling besluit Steph samen met haar moeder te gaan kamperen in Montana, in de hoop zo nader tot elkaar te komen. Dit avontuur vol paardrijden, wandelen en slapen in een tent in de prachtige wilde natuur van West-Amerika, verandert al snel in een reflectie van Steph op haar kindertijd, op het moederschap en wat het betekent om van iemand te houden die niet meer weet wie ze is.

Uitgeverij Cargo blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Charles-Ferdinand Ramuz: De grote angst in de bergen

Een groep herders leidt de koeien van het dorp voor de zomermaanden naar Sasseneire, een alpenweide vlak onder de gletsjer, waar zich twintig jaar eerder vreemde ongelukken hebben voorgedaan. Volgens de oudere dorpelingen is die weide vervloekt. Als de koeien er besmet raken met ‘de ziekte’ zijn vee en herders gedwongen daarboven in quarantaine te blijven. De bange, bijgelovige, van de buitenwereld afgezonderde herders verliezen gaandeweg hun menselijkheid. Dan slaat alles om – de grote angst grijpt om zich heen

Uitgeverij Van Oorschot 192 blz. € 15 (e-book € 7,50)

Volgende week

Bij de buren van Kristine Bilkau.