Testament van de ziel, Was, De Lincoln Highway, Hotel Goldberg

Twee weduwnaars schrijven hun levensverhalen.

Het boek

Twee mannen met Friese roots, en allebei weduwnaar, ontmoeten elkaar op een rodeofestival. Op hun oude dag worden ze vrienden voor het leven. Samen schrijven ze hun levensverhalen op en het toeval voegt nog een hoofdstuk toe aan hun levens. Maar was het wel toeval of heeft iemand het lot een handje willen helpen?

De schrijver

Hylke Speerstra (Tjerkwerd, 1936) is een Nederlands/Friese journalist en schrijver. Hij gespecialiseerd in het optekenen van oral history. Hij begon in 1958 begon Speerstra als verslaggever bij het Fries Landbouwblad. In 1971 werd hij van het schippersweekblad Schuttevaer hoofdredacteur, in 1989 van de Leeuwarder Courant. In 1996 ging hij met vervroegd pensioen en werd fulltime schrijver.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Wist jij dat herinneringen sterven en weer uit de dood kunnen opstaan?’ (UIT: Testament van de ziel, P. 144)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Testament van de ziel

Boekentips

Jilt Jorritsma: Was

Na een verontrustende ontdekking, stukgelopen relatie en de dood van zijn moeder besluit Wyrd alles achter zich te laten in de hoop meer te weten te komen over zijn verleden. Hij gaat op zoek naar zijn vader, die hij nooit gekend heeft. In De Boarn, een afgelegen omgeving op het platteland, ontmoet Wyrd een zonderlinge oude man die hem vertelt dat zijn vader op deze plek is verdwenen. Alleen de wassen beelden op zolder laten sporen zien van zijn aanwezigheid. Terwijl de beelden langzaam smelten en Wyrd probeert de waarheid rondom de verdwijning van zijn vader te achterhalen, geeft het mysterieuze landschap De Boarn steeds meer geheimen prijs.

Uitgeverij Lebowski 240 blz. € 22,99 (e-book € 9,99, luisterboek 12,99)

Amor Towles: De Lincoln Highway

De zomer van 1954: na anderhalf jaar in de jeugdinrichting Salina te hebben vastgezeten, keert de achttienjarige Emmett Watson terug naar zijn ouderlijk huis in Nebraska. Het enige wat daar nog op hem wacht is zijn kleine broertje Billy. Emmett wil met zijn broertje opnieuw beginnen, op een plek ver van huis. Samen met Billy is hij van plan de Lincoln Highway te volgen naar San Francisco, een route die hun moeder volgens een stapel mysterieuze ansichtkaarten jaren eerder heeft afgelegd. De roadtrip neemt een wending als Duchess en Woolly, twee vrienden uit Salina, plotseling opduiken.

Uitgeverij Meulenhoff 576 blz. € 26,99 (e-book € 17,99)

Ewa Maria Wagner: Hotel Goldberg

Het leven van pianiste Marie kantelt als ze hoort dat ze de enige erfgename is van een overleden tante uit het buitenland. Ze reist vanuit Amsterdam naar Silezië waar haar familie vandaan komt. Gaandeweg ontdekt ze een duistere kant van haar familiegeschiedenis. Haar grootvader heeft zich in de oorlog aangesloten bij de SS en die overstap heeft verregaande gevolgen gehad. Zijn daden weerklinken tot in Nederland. Hoe moet Marie zich verhouden tot het verleden en het geld dat haar plotseling toekomt? Wat als het bloedgeld is? Wie kan ze geloven in haar zoektocht naar wat er zich heeft afgespeeld in de oorlogsjaren?

Uitgeverij Meulenhoff 336 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Leest Mieke Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens.