Tijdelijk verblijf, Eeuwig licht, Kleine haperde vluchten, Ingeborg

Een jonge weduwe bouwt in de jaren vijftig aan een toekomst voor haar kinderen. Maar ze kan niet verhoeden dat haar gezin iets vreselijks overkomt.

Het boek

Een jonge weduwe bouwt in de jaren vijftig aan een toekomst voor haar kinderen. Onder haar leiding groeit een smoezelig pension uit tot een plek waar gasten uit de internationale variétéwereld graag verblijven. Maar hoe hard ze ook werkt, ze kan niet verhoeden dat haar gezin iets vreselijks overkomt.

De schrijver

Vrouwkje Tuinman (’s-Hertogenbosch, 1974) publiceerde vier romans en zes dichtbundels. Ze won de Halewijnprijs en haar bundel Lijfrente uit werd bekroond werd met De Grote Poëzieprijs 2020. Tuinmans werk werd vertaald in het Duits en Engels. Daarnaast schrijft ze artikelen, columns en recensies voor onder meer Trouw, De Morgen en Preludium.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Dat Piet niet Geert was, wist ze nog zekerder sinds hij haar gekust had toen hij dacht dat niemand keek.’ ( p. 18)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Tijdelijk verblijf

Boekentips

Francis Spufford: Eeuwig licht

Op een zaterdag in 1944 ontvangt een Londens Woolworths-filiaal rond lunchtijd een levering aluminium steelpannen. Er verzamelt zich een menigte om het eerste nieuwe metaal in tijden te bewonderen; alles is tijdens de oorlog immers omgesmolten. Een ogenblik later is de menigte verdwenen, tot as verbrand door een bominslag. Onder de kijkers bevonden zich vijf jonge kinderen. Wie waren zij? Wat voor toekomst werd hun afgenomen? Spufford geeft deze kinderen een leven dat hun in het echt niet was vergund. Hij brengt ze telkens met tussenpozen van vijftien jaar in beeld, en biedt ons daarmee ook een venster op het naoorlogse Londen in de betreffende decennia.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 304 blz. € 24,99 (e-book € 12,99)

Femke Brockhus: Kleine haperende vluchten

Een architect en een schrijfster verhuizen naar een afgelegen plek. Het is een toevluchtsoord aan de rand van een onbedorven dorp waarvoor hij het nieuwe dorpscentrum heeft ontworpen. Zij hoopt er te kunnen schrijven, er iets uitzonderlijks te maken. Maar de stilte en de afzondering trekken algauw naar binnen. Ze gedraagt zich steeds dromeriger, onttrekt zich aan de wereld en dan verdwijnt ze. Spoorloos, terwijl hij achterblijft met hun dochtertje. Femke Brockhus schetst het leven van dit jonge stel, waarin altijd al barsten zaten. Een roman over ouderschap, omgaan met verlies en het al te menselijke verlangen om te willen verdwijnen..

Uitgeverij De Bezige Bij 165 blz. € 21,99

Jerry Goossens: Ingeborg

Vijftien jaar nadat Ingeborg Lariby op 9/11 als enig Nederlandse slachtoffer omkwam bij de aanslag op de Twin Towers, ontdekt haar neef Jerry Goossens dat Ingeborgs nagedachtenis door complotdenkers wordt gegijzeld. Hij besluit haar postuum te redden door een boek over haar leven te schrijven. En passant hoopt hij daarmee ook zijn huwelijk en zijn gefnuikte literaire carrière te reanimeren. Eenmaal in New York lopen alle sporen naar Ingeborg dood. De stad blijkt bevolkt door leugenaars, fantasten en andere schimmige figuren. Dolend door Manhattan komt Jerry vooral zichzelf tegen. Zijn zicht op de werkelijkheid wordt verder belemmerd door nóg een fantoom uit het verleden. Als puber doodde hij tijdens een noodlottig spel zijn beste vriend. Hij heeft dat altijd voor de buitenwereld verborgen gehouden, maar kan, op zichzelf teruggeworpen, niet langer aan de herinnering ontsnappen. Langzaam verliest hij grip op de realiteit. Wat is werkelijkheid en wat fictie? Zit er misschien toch een kern van waarheid in die complottheorieën? Bestaat hij zelf eigenlijk wel? Radeloos wendt hij zich tot de nagedachtenis aan Ingeborg voor antwoorden.

Uitgeverij Podium 384 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Lees Mieke: Wat stilte wil van Arthur Japin