Tot de dood ons scheidt, Broed, Verdriet is een ding met veren, Mijn fantomen

Echtgenoten Kay en Cyril, allebei gezonde, vitale vijftigers, sluiten een verbond met elkaar.

Het boek

Over dertig jaar, op de avond van Kay’s tachtigste verjaardag in maart 2020, zullen ze samen uit het leven stappen. Naarmate hun gezamenlijke deadline nadert, begint er iets te knagen. In een reeks alternatieve scenario’s met een onverwachte twist, schetst Shriver allerlei mogelijke gevolgen van het pact van Cyril en Kay.

De schrijver

Lionel Shriver (VS, 1957) is een Amerikaanse auteur en journalist. Ze woont in het VK Met We moeten het even over Kevin hebben brak ze internationaal door.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Het zou te ver gaan om te zeggen dat ze bang was voor het doosje. Ze bekeek het met een tegenstrijdige combinatie van nieuwsgierigheid en argwaan.’ (p. 30)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van  Tot de dood ons scheidt.

Boekentips

Jackie Polzin: Broed

Een vrouw viert een jaar lang haar moederinstincten bot op haar kleine kroost van vier onfortuinlijke kippen, terwijl ze zelf over een tragisch verlies heen probeert te komen. Van de strenge winter tot een broeierige zomer, van roofdieren tot pech en een onzekere toekomst – ze strijdt heldhaftig tegen een eindeloze reeks bedreigingen aan het adres van haar pluimvee, dat tevreden kakelend en zich nergens van bewust in het moment blijft leven.

Uitgeverij Atlas Contact 216 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Max Porter: Verdriet is een ding met veren

Een vader en zijn twee jonge zoontjes worden geconfronteerd met de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder. Dan dringt op een avond een kraai hun Londense bovenhuis binnen. Hij kondigt aan bij hen te zullen blijven tot ze hem niet meer nodig hebben. Naarmate de weken tot maanden en jaren worden, wijkt de pijn van het verlies geleidelijk voor mooie herinneringen.

Uitgeverij De Bezige Bij 128 blz. € 12,99 (e-book € 6,99)

Gwendoline Riley: Mijn fantomen

Voor Bridget is haar moeder Helen altijd al een groot raadsel geweest. Ondanks haar extraverte persoonlijkheid heeft ze nooit veel vrienden gehad en haar twee huwelijken waren kortstondig en ongelukkig. Bridget, nu in de veertig, woont met haar vriend in Londen en ziet haar moeder één keer per jaar, voor haar verjaardag. Een afspraak die Bridget prima bevalt, maar zij wil méér. Bridget blikt terug op de tumultueuze relatie met haar moeder, op de kleine en grote teleurstellingen. Waarom lukt het ze toch niet om onderdeel uit te maken van elkaars huidige leven, en is er nog wel genoeg tijd om daar verandering in te brengen?

Uitgeverij Podium 208 blz. € 21,50

Volgende week

De Italiaanse prinses van Willemijn van Dijk.