De trooster, De Daf van mijn vader & De eerste steen

De lekenkoster van een klooster verliest zich in de aandacht die hij van een gast in retraite ontvangt.

Boek van de Week

Het boek

Geheel tegen de regels van het klooster in vangt Jacob, de conciërge, een nieuwe gast op. Gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden.

Uitgeverij De Geus 212 blz. € 20,99 (e-book € 11,99)

De schrijver

Esther Gerritsen (Nijmegen, 1972) is een meermaals bekroonde Nederlandse (toneel)schrijver en columnist. Ze maakte haar literair debuut in 2000.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u op hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De Trooster.

Boekentips

Carsten Jensen: De eerste steen

Een groep Deense soldaten komt aan in een militair kamp in Afghanistan. Vierentwintig mannen en één vrouw, onder leiding van de charismatische commandant Rasmus Schrøder. Ze zijn zeer gemotiveerd, uitstekend opgeleid en klaar voor het avontuur. Maar de dagen kruipen monotoon voorbij, tot een landmijn twee soldaten doodt en een steeds ongenadiger spiraal van geweld in gang wordt gezet. Wanneer Schrøder de groep verraadt, verliezen de soldaten elke vorm van controle. Een spannende pageturner, maar ook een anti-oorlogsroman van een tegenstander van westerse militaire bemoeienis in Afghanistan.

Uitgeverij De Bezige Bij 639 blz.  € 29,99 (e-book € 14,99)

Sei Shonagon: Het hoofdkussenboek

Sei Shonagon was een hofdame in het tiende-eeuwse Japan, de hoogtijdagen van het keizerlijk hof. Ze tekende alles op wat haar aantrok of afstootte in haar omgeving en schetst zo een uniek portret van een gesloten wereld waarin poëzie, de liefde en een hoogontwikkeld gevoel voor ritueel de toon aangeven. Met de nodige spot karakteriseert ze de hovelingen die haar omringen; fijngevoelig beschrijft ze haar eigen avontuurtjes, haar teleurstellingen en het verstrijken van de seizoenen. Voor het eerst rechtstreeks uit het Japans vertaald.

Uitgeverij Athenaeum 336 blz. € 22,50 (e-book € 16,99)

 Thomas Vaessens: De Daf van mijn vader

Een bijzonder verhaal over het naoorlogse Nederland aan de hand van de Daf. Vanuit het niets, in een land zonder industriële traditie, was er opeens dat autootje. Een wonder van techniek en vindingrijkheid. Een auto voor iedereen! Maar waren we er trots op? Nou nee. Een ‘truttenschudder’, zo heette de auto. Thomas Vaessens werpt nieuwe perspectieven op de zo vaak geïdealiseerde sixties. Het is het verhaal van Nederlandse ondernemingszin, van de gewone man die zich opeens een auto kon veroorloven, van de mijnwerker die verdween uit Limburg en vervangen werd door fabrieksarbeiders uit Marokko.

Uitgeverij Atlas Contact 272 blz. € 19,99 (e-book € 12,99)