Turbulentie, Een tijd om te dansen, De biecht

Twaalf mensen zijn onderweg. Allen hebben ze een roerig bestaan en hun levens raken elkaar.

Boek van de week

Het boek

In deze schakelvertelling omvatten twaalf personages de hele wereld. In twaalf vliegreizen zijn ze onderweg om broers en zussen, ouders, kinderen, minnaars of niemand in het bijzonder op te zoeken en laten hun handelingen doorklinken in de levens van anderen, hoe zachtjes ook.

De schrijver

David Szalay (Montreal, 1974) groeide op in Libanon en Londen. Hij studeerde in Oxford en woont nu in Boedapest. Hij debuteerde in 2008 met London and the South-East. Turbulentie is gebaseerd op een radioserie voor BBC Radio 4.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

“Op dat moment werd het eten gebracht, en er leek toch al niet veel meer over het onderwerp te zeggen. Maar over iets anders praten leek al even onmogelijk. Ze zeiden dan ook niet veel meer.”

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Turbulentie.

Boekentips

Beth Moran: Een tijd om te dansen

Ruth Henderson is weer bij haar ouders gaan wonen, en dat op de leeftijd van 33. Maar met de berg schulden die haar overleden partner haar heeft nagelaten en een tienerdochter die in de problemen zit, heeft ze weinig keus. Ruth voelt zich totaal niet op haar plek in het kleine stadje, waar alle spoken uit haar verleden zich weer laten zien. Haar ouders zijn nogal van haar vervreemd en ze durft haar voormalige jeugdliefde bijna niet onder ogen te komen. Maar dan wordt ze gedwongen om naar een christelijke vrouwenavond te gaan, waar ze een stel bijzondere vrouwen ontmoet, ieder met hun eigen verhaal. Voor het eerst maakt ze échte vriendinnen.

Uitgeverij Sestra 386 blz. €22,50

Marianne Philips: De biecht

Heruitgave van dit boek uit 1930. Gedurende twee nachtelijke sessies vertrouwt Heleen, een in observatie genomen jonge vrouw, het verhaal van haar leven toe aan de nachtzuster. Ze vertelt over haar jeugd in een arbeiderswoning die ze als oudste kind al snel vol ziet worden met de komst van nog negen andere broertjes en zusjes. Haar leven krijgt perspectief nadat ze de nacht doorbrengt in Hotel Royal met de welgestelde heer Groenmans. Met zijn goede manieren, een fluwelen hoedje en een avondmantel is hij anders dan al de andere mannen die ze kent. Niet lang daarna regelt hij een baan voor haar als verkoopster bij een chique herenmodezaak. Door haar hunkering naar succes en om haar benauwende milieu te ontvluchten weet Heleen zich al snel op te werken.

Uitgeverij Cossee 224 blz. €20,99

Volgende week

Bespreekt Mieke de verhalenbundel Straf van Ferdinand von Schirach