Uit het leven van een hond, Sakura, Keukendrinkers, De poort

De hond van Henk van Doorn blijkt ongeneeslijk ziek.

Het boek

De hond van Henk van Doorn blijkt ongeneeslijk ziek. Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle.

De schrijver

Sander Kollaard (Amstelveen, 1961) debuteerde in 2012 met de bundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2014. Romandebuut, Stadium IV (2015), werd in DWDD gekozen tot Boek van de Maand.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Maar halverwege de veertig hielden ze opeens niet meer van elkaar. Zo herinnert hij zich dat: dat ze van de ene dag op de andere niet meer van elkaar hielden.’ (uit: Uit het leven van een hond)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Uit het leven van een hond

Boekentips

Naoko Abe: Sakura

Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds. De botanicus besloot de soort te repatriëren. Met de Transsiberië Express vervoerde hij een stek in een aardappel naar Japan. Ingram groeide uit tot een van ’s werelds meest toonaangevende kersenexperts. De lezer volgt de sakura als symbool aan het keizerlijk hof, via de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog, tot aan de hedendaagse fascinatie voor deze iconische bloesem.

Uitgeverij Thomas Rap 448 blz. €24,99, e-book €13,99

Rein Hannik: Keukendrinkers

Het is 1979. Rinus, een dokterszoon die zich ontheemd voelt sinds hij op kamers in een achterbuurt woont, moet werken voor de kost. Maar Rinus heeft geestelijke ruimte nodig om aan zijn theorieën te werken. Daarom bedenkt hij de Zero Profile Career: een aaneenschakeling van uitzendbaantjes die stompzinnig genoeg zijn om bij weg te kunnen dromen. Hij krijgt uit onverwachte hoek steun van een beschermengel. Die heeft hij hard nodig, want geen baantje is wat het lijkt. Ook het uitgaansleven van de metropool biedt nergens verlossing. Een jaar lang houdt hij zijn queeste vol. Dan dient de toekomst zich aan. Rinus’ kaartenhuis is ingestort. Als ook zijn engel al te menselijk blijkt, knapt er iets in hem waar geen theorie vat op heeft.

Uitgeverij IJzer 200 blz. €21,50

Soseki Natsume: De poort

Sosuke en zijn vrouw Oyone leiden een rustig leven in een armoedig huurhuis in Tokio. Hoewel ze allebei voor het ongeluk lijken te zijn geboren zijn ze samen toch betrekkelijk gelukkig. Dat dreigt te veranderen wanneer ze plots de verantwoordelijkheid krijgen over Sosukes jongere broer Koroku. Als Oyones gezondheid daarna ook nog begint achteruit te gaan en de gebeurtenissen uit het verleden hen langzaam inhalen, komt Sosuke voor een dilemma te staan. Moet hij loyaal blijven aan zijn naasten en zich neerleggen bij de situatie of moet hij zijn eigen gevoel volgen? Hoeveel gehoorzaamheid ben je verschuldigd aan je directe omgeving en wat zijn de gevolgen wanneer je ervoor kiest om naar jezelf te luisteren?

Uitgeverij Vrijdag 328 blz. €22,50, e-book €11,99

Volgende week

Bespreekt Mieke In de wacht van Alfred Birney.