Vergeet me niet, Het lied van zussen, Het beste voor iedereen

De tienjarige Joan is geboren met een zeldzame gave; ze kan zich elke dag van haar leven exact herinneren.

Boek van de week

Het boek

De tienjarige Joan is geboren met een zeldzame gave; ze kan zich elke dag van haar leven exact herinneren. Tot haar frustratie kunnen anderen dat niet. Het is daarom haar grootste angst zelf vergeten te worden.

De schrijver

Val Emmich (VS, 1979) is een Amerikaanse singer-songwriter, acteur en schrijver. Hij debuteerde in 2017 met The reminders (Vergeet me niet).

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik weet alleen dat alle ex-kunstenaars die ik heb ontmoet eruitzagen alsof ze maar half leefden.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Vergeet me niet.

Boekentips

Louise Allan: Het lied van zussen

Een roman over muziek, moederschap en dromen, en de onverbrekelijke band tussen zussen. De gelukkige kindertijd van Nora en haar zusje Ida eindigt abrupt als hun vader overlijdt. De meisjes trekken in bij hun grootmoeder, die Nora aanmoedigt haar muzikale talent te ontwikkelen. Ida gaat als kindermeisje werken, hartstochtelijk verlangend naar een eigen gezin. Als Nora’s droom in duigen valt, komt ze met haar gezin man en kinderen dichtbij haar zus wonen, teleurgesteld en verbitterd. Ida, die waarschijnlijk nooit moeder zal worden, moet aanzien hoe Nora alles lijkt te hebben wat het leven de moeite waard maakt – maar er niets om geeft.

Uitgeverij Mozaiek 384 blz. € 19,99 (e-book € 12,99)

Edzard Mik: Mea Culpa

In zijn jeugd is de zoon van de officier van justitie, Marten Landman, bevriend met de Turkse arbeiderszoon Erol. Hij raakt betrokken bij een vechtpartij tussen twee Turkse families, waardoor een jongen invalide wordt. Als Marten in gezelschap van Sybil, zijn eerste liefde en inmiddels echtgenote van Erol, met een speciale missie terugkeert naar de stad waarin hij opgroeide, ontdekt hij hoezeer de vechtpartij zijn leven heeft getekend. Een antwoord op de vraag wat er toen gebeurde kan hij niet langer uit de weg gaan.

Uitgeverij Querido 200 blz. € 18,99 (e-book € 11,99)

Erik Rozing: Het beste voor iedereen

Stella is een intelligente, levendige jonge vrouw met gevoel voor humor, maar ook met borderline. Ze kan zich ondanks jaren van therapie niet losmaken van haar verleden. Op haar 27e wendt ze zich tot de Einder, een organisatie die haar helpt om aan dodelijke medicijnen te komen. Daar ontmoet ze Milou, een jonge filmmaker die een documentaire wil maken over haar zelfverkozen dood. In de weken voor het geplande overlijden beweegt ze Stella ertoe haar verhaal te vertellen. Als haar verleden zich ontvouwt tot een steeds complexere werkelijkheid, zoekt Milou contact met Stella’s voormalige psychiater, die haar dood op het laatste moment nog wil voorkomen.

Uitgeverij Meulenhoff 352 blz. € 19,99 (e-book € 12,99)