Verzamelde verhalen en Alle verhalen

Van Barnes verschenen de afgelopen decennia drie verhalenbundels en één nagekomen los verhaal.

Het boek

Verzamelde verhalen toont de rode draden in het oeuvre van Barnes: Frankrijk, de liefde, ouder worden, de dood. Geestig, scherp geobserveerd, licht ironisch, weemoedig, met een enkel zwart randje. Met verhalen uit de bundels Over Het Kanaal, De citroentafel, Polsslag, en Uit het raam.

De schrijver

Julian Barnes (Leicester, 1946) debuteerde in 1980 met Metroland. Hij is de enige auteur die zowel de Prix Médicis en de Prix Fémina heeft gewonnen. In 2011 ontving hij de prestigieuze David Cohen Prize for Literature. Met zijn roman Alsof het voorbij is won hij de Man Booker Prize.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Het was het soort middenfebruari dat de Britten eraan herinnerde waarom zoveel van hun landgenoten voor emigratie kozen.’ (uit: Julian Barnes – Alle verhalen, p. 448)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en boekentips geeft. Lees haar recensie van Verzamelde verhalen.

Boekentips

Ingeborg Bachmann: Verzamelde verhalen

Ingeborg Bachmann (1926-1973) geldt als een talentvolle én ernstige schrijfster. De stoutmoedigheid van de taal, de scherpte van haar inzicht en de energie van het gevoel vormen vanaf het begin de onverwisselbare eigenheid van haar proza. Het laat mensen zien op het kruispunt van hun bestaan, vóór er ingrijpende beslissingen worden genomen. Verzamelde verhalen bevat de bundel Het dertigste jaar, met de nadruk op het intellect, en de tien jaar later na een ernstige crisis gepubliceerde bundel Simultaan, met de nadruk op gevoel en liefde. Daarnaast is de nooit eerder vertaalde vroege bundel Het veer opgenomen met een grote variatie aan onderwerpen.

Uitgeverij Koppernik 504 blz. € 29,90

Eleonora Carrrington: Alle verhalen

Een meisje wil niet naar een debutantenbal en vraagt een hyena om in haar plaats te gaan; een paard neemt je mee naar het Huis van Angst; twee zusters bereiden een bijzonder maal voor de koning… De surreële wezens, dieren en personages die haar schilderijen bevolken komen overtuigend tot leven in de verhalen van de surrealistische kunstenares en schrijfster Leonora Carrington.

Uitgeverij Orlando 240 blz. €21,-

Carson McCullers: Alle verhalen

Carson McCullers schreef vijf romans en negentien verhalen. Haar eerste toen ze nog geen twintig was; negen daarna toen ze creative writing studeerde aan New York University. Een daarvan, ‘Wunderkind’, werd meteen gepubliceerd in een vooraanstaand literair tijdschrift. Haar belangrijkste thema’s zijn al zichtbaar in de verhalen: onbeantwoorde liefde, afwijzing, vervreemding, eenzaamheid: onderwerpen die ook in haar eigen leven een rol speelden. McCullers heeft de gave om dat alles met haar lyrische, invoelende stijl een zekere lichtheid te geven, door haar verrassende beelden, ironie en lichte spot, en haar altijd rake beschrijvingen.
Afgezien van twee toneelstukken, enkele gedichten en een bundel kinderversjes is met deze uitgave haar complete fictie voor de Nederlandstalige lezer beschikbaar

Uitgeverij Athenaeum, Polak & Van Gennep 296 blz. €22,50

Volgende week

De novelle Strijd en metamorfose van een vrouw van Édouard Louis.