VICTORIEN, ik hou van je, Verzamelde verhalen, Visioen van de wereld en andere verhalen, Afscheidskleuren

Bundel met verhalen, ontboezemingen, brief- en e-mailwisselingen.

Het boek

Bundel met verhalen, ontboezemingen, brief- en e-mailwisselingen. Van een eindexamenfeest in Nijmegen in de jaren 80 tot de wereld van lezingen en congressen. De auteur brengt bezoek aan een instituut voor jeugddelinquenten, maakt een reis met het muziekgezelschap van Toon Tellegen, poseert voor een halfzusje en koopt in Ieper een speelgoedmitrailleur. Altijd verlangend naar betere herinneringen en op zoek naar lichtpuntjes.

De schrijver

Kees ’t Hart (Den Haag, 1944) is een Nederlandse schrijverdichter, essayist en literatuurcriticus. Hij debuteerde in 1988 met de verhalenbundel Vitrines.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Wat doe jij hier?’ zeg ik. Domste vraag aller tijden. Zulk soort dingen zeg ik de hele dag: wat doe jij hier. Hij glimlacht er wat om. ‘Ik werk hier’, zegt hij. (p.99)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van VICTORIEN, ik hou van je

Boekentips

Julian Barnes: Verzamelde verhalen

Van Barnes verschenen de afgelopen decennia drie verhalenbundels en één nagekomen los verhaal. ‘Verzamelde verhalen’ is een unieke uitgave, en een internationale primeur. Het etaleert de rode draden in het oeuvre van Barnes: Frankrijk, de liefde, ouder worden, de dood. Geestig, scherp geobserveerd, licht ironisch, weemoedig, met een enkel zwart randje. Verzamelde verhalen bevat verhalen uit de bundels Over Het Kanaal, De citroentafel, Polsslag, en Uit het raam.

Uitgeverij Atlas Contact 672 blz. €29,99, e-book €9,99

John Cheever: Visioen van de wereld en andere verhalen

Een nieuwe selectie korte verhalen van de grootmeesters van het genre. Nog altijd wordt Cheever op handen gedragen door schrijvers én lezers over de hele wereld. Al tijdens zijn leven, in 1978, werden zijn korte verhalen gebundeld in een collectie die prompt met de Pulitzerprijs werd bekroond. De carrière van John Cheever omspande bijna vijf decennia en was onlosmakelijk verbonden met het tijdschrift The New Yorker. In inmiddels iconische verhalen zoals ‘De zwemmer’ en ‘De trein van vijf uur achtenveertig’ legde Cheever – ooit tot ‘Tsjechov van de voorsteden’ uitgeroepen – de sudderende, in gin gedrenkte verlangens bloot van de Amerikaanse middenklasse in de jaren 50; hij liet de keerzijde zien van hun Amerikaanse droom.

Uitgeverij Atlas Contact 352 blz. €24,99

Bernard Schlink: Afscheidskleuren

Afscheid kan bedrukkend of bevrijdend zijn, oud zeer beëindigen of verwachtingsvol iets nieuws aankondigen. Vaak hebben we niet eens door of iets het begin van een einde was of het begin van iets onverwachts. Alleen in de herinnering krijgt alles kleur en betekenis, het puzzelstuk wordt onderdeel van een geheel, een gebeurtenis, een biografie. Het gaat Schlink om de vaak onopgemerkte gebeurtenissen die een leven veranderen, verwoesten of juist vleugels geven, om gemiste kansen, een verdrongen verleden, om vertrouwen en verraad: alleen wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

Uitgeverij Cossee 264 blz. €24,99 (e-book €9,99)

Volgende week

Mieke leest: Een goede moeder van Jan van Mersbergen.