Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost, Overal zit mens, De gebeurtenis, Tussentijds

Een in 1597 overleden naamloze bewoner van het Behouden Huys ontwaakt 425 jaar later door de ontdooiende permafrost uit zijn ijsgraf en doet alsnog zijn verhaal.

Het boek

De titel Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost verwijst natuurlijk naar Waerachtighe beschrijvinghe van Gerrit de Veer, het verslag van de reis naar Nova Zembla, eind zestiende eeuw, die in ons collectieve geheugen gegrift. Al was het maar door die huiveringwekkende schoolplaat van Isings met dat in de sneeuw verscholen Behouden Huys en de vervaarlijke ijsbeer niet te vergeten. Willem Barentz overleefde de tocht, maar niet iedereen.

De schrijver

Donald Niedekker (Amsterdam, 1960) is dichter en schrijver. Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. 2023

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Hij had een walvis gezien, groot als een balzaal, al had hij die ook nooit gezien, als een kathedraal dan’ (p. 75)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost

Boekentips

Yves Petry: Overal zit mens

De mens heeft zich genesteld in elke uithoek van het ondermaanse, in elke porie van de biosfeer. Geen stukje mos, geen druppel uit de zee, geen staaltje van de bodem of de eeuwige sneeuw zonder dat het miljoenen moleculen mens bevat. Het zit overal. Als beheerder van het bos Mirandel neemt Kasper Kind de weinig florissante toestand van de planeet hoogst serieus. Niet minder serieus is zijn plan om publieksintellectueel Max De Man te vermoorden, met wie hij een gedeeld verleden heeft. Alleen lopen de dingen niet helemaal zoals gepland. Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en verder vooral mensen, altijd maar weer mensen.

Uitgeverij Das Mag 250 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

Peter Terrin: De gebeurtenis

Juliette is een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd en de trouwe assistent van Willem, een hoogbejaarde schrijver die door ziekte blind is geworden en zijn boeken aan haar dicteert. In de nadagen van zijn carrière beleeft hij zijn grootste successen. Als Willem komt te overlijden, vecht zijn jonge vrouw Femke zijn testament aan. Daarin heeft Willem bepaald dat Juliette niet alleen zijn beroemde verzameling eerste drukken krijgt, maar ook een memorystick met vermoedelijk zijn ultieme, onthullende dictaten.

Uitgeverij De Bezige Bij 224 blz. € 23,99 (e-book € 13,99)

Peter Zantingh: Tussentijds

Een jonge vader gaat met de trein naar zijn vrouw, die voor haar werk in Zuid-Duitsland is. De reis gaat door gebied dat een week eerder door overstromingen geteisterd werd – in een zomer vol rampen, in een jaar van nieuwe records. Hoe moet dat met het jongetje dat naast hem zit? Het is pas zijn derde julimaand. Welke belofte doen ouders hun kind door het een leven te geven? Heeft het bestaansrecht, of het recht niet te bestaan? Bij elk station lijkt een ander toekomstscenario de overhand te krijgen. Een roman over hét vraagstuk van deze tijd, over wat kan komen en wat had kunnen zijn, over angst en hoop.

Uitgeverij Das Mag 175 blz. € 20,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Leest Mieke: Pleegkind van Claire Keegan