Waarom vogels, Antonia’s dochter, Ademloos, de dochter van de apotheker

Vogels sterven uit. Katja's vriendin raakt zoek in Spanje en ook Katja zelf dreigt te verdwijnen.

Het boek

Toch klinken er in het riet stemmen, hún stemmen. Zijn ze er echt niet meer? waarom vogels is een hypnotiserende roman, waarin alles om de liefde draait. De liefde van een man voor zijn vader, die hij amper heeft gekend. De liefde van een vrouw voor een man die in zijn eigen wereld gevangen lijkt te zitten. De liefde van de vertelster voor haar beste vriendin, een liefde waarvoor ze meer overheeft dan ze ooit had kunnen denken. En uiteindelijk de liefde voor vogels, die langzaam maar zeker uitsterven. Wie of wat raakt ons, waarmee verbinden we ons?

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Sterven voor de liefde is passé, mensen kunnen er nog wel naar verlangen maar ze krijgen het niet meer voor elkaar’ (p. 66)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van waarom vogels

Boekentips

Giulia Caminito: Antonia’s dochter

Rome wordt steeds duurder en de familie is arm. Dus verhuizen zij naar een dorpje in de buurt van de hoofdstad. Maar dochter Gaia moet in Rome naar een goede school, anders is er weinig kans op een beter leven. Op school wordt ze gepest: het meisje met de flaporen en het rode haar, de verkeerde kleren. Een zomerliefde met een jongen uit de hogere kringen eindigt in een teleurstelling. Gaia schrijft zich in voor een studie Filosofie. Wat is ‘een betere toekomst’ als je aan de verkeerde kant van de rivier bent geboren? Een krachtige aanklacht tegen de verstikkende klassenmaatschappij, een verhaal over littekens die al vanaf je geboorte zichtbaar zijn en over leren je niet te schamen voor wie je bent.

Uitgeverij Cossee 352 blz. € 24,99 (e-book € 12,99)

Ragnar Jonasson: Ademloos

Vlak voor Kerst wordt onderaan de kliffen van een afgelegen baai het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Op deze plek, in het noorden van IJsland, was ooit een levendig vissersdorp, maar tegenwoordig zijn er slechts twee gebouwen van over: een oude villa en een vuurtoren. Rechercheur Ari Thor Arason arriveert de dag voor kerst om de zaak te onderzoeken. Hij komt er al snel achter dat vijfentwintig jaar geleden de moeder en het zusje van het slachtoffer van dezelfde kliffen hun dood tegemoet zijn gevallen. De enkele bewoners die deze desolate plaats nog heeft, lijken allemaal iets te verbergen. En dan slaat het noodlot nogmaals toe.

Uitgeverij AWBruna 256 blz. € 20,99

Rebekka Eder: de dochter van de apotheker

Keulen, 1838. Anna Sophia houdt ervan haar vader te helpen in de apotheek. En ze is trots op haar eigen recept: heerlijke keelsnoepjes. Wanneer de apothekersleerling August haar het hof maakt, lijkt ook haar toekomst rooskleurig. Maar dan krijgt haar vader een mysterieuze ziekte en begint August zich steeds vreemder te gedragen. Tegelijkertijd keert banketbakker Franz Stollwerck terug van zijn reis door Europa. Hij is al van kinds af aan verliefd op Anna Sophia en doet haar een huwelijksaanzoek. Anna Sophia zal een moeilijke keuze moeten maken. De dochter van de apotheker is het eerste deel in de Chocolade Dynastie: een onvergetelijke familiesaga, vol liefde, jaloezie, vriendschap, verraad en chocolade.

Uitgeverij Oceaan 480 blz. € 15,99

Volgende week

Leest Mieke Wormmaan van Mariken Heitman.