Wat scheelt eraan, Wij zijn licht, Het licht is hier veel feller, Rook

Een vrouw helpt een terminaal zieke vriendin. Wat volgt is een buitengewoon ontroerend verhaal van een vriendschap die de ultieme beproeving ondergaat.

Het boek

Een vrouw beschrijft een reeks ontmoetingen die ze in de loop van haar leven met verschillende mensen heeft. Dat zijn mensen die ze goed kent, zoals de oude vriendin die ze opzoekt in een kankerkliniek, maar ook wildvreemden. De verteller is een luisteraar die al haar verhalenvertellers passief aanhoort. Tot de vriendin in de kankerkliniek haar overrompelt met een uitzonderlijk verzoek en ze deelgenoot wordt gemaakt van iets wat zich ontwikkelt tot een intense en onuitwisbare ervaring.

De schrijver

Sigrid Nunez (New York, 1951) is van Duits-Chinees-Panamese afkomst. Ze werkte als redacteur voor verschillende bladen en kranten voor ze in 1995 debuteerde in 1995 met A Feather on the Breath of God.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Liefde, eer, deernis, trots, mededogen, opoffering… Wat geeft het als het niet is gelukt.’ (Uit: Wat scheelt eraan, P. 212)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Wat scheelt eraan

Boekentips

Gerda Blees: Wij zijn licht

Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van Woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling verdachten in een strafzaak geworden.  Door de ogen van de nacht, de buren, de twijfel, de vader van een van de huisgenoten, een sinaasappelgeur en vele andere personages en entiteiten zien we hoe elk van de betrokkenen een ander antwoord geeft op de vraag hoe Elisabeth kon overlijden. Wie is er schuldig? En heeft de woongroep nog een toekomst?

Uitgeverij Podium 224 blz. €21, e-book 9,99

Mareike Fallwickl: Het licht is hier veel feller

Maximilian Wenger, ooit gevierd bestsellerauteur, slijt zijn dagen op de bank in zijn kleine huurwoning. Zijn vrouw heeft hem verlaten, zijn kinderen blijven uit de buurt, en hij vindt geen inspiratie voor zijn grote comeback. Wanneer Wenger brieven begint te lezen die aan de vorige huurder geadresseerd zijn, raakt hij gefascineerd door de onbekende vrouw die zo vurig schrijft. Hij weet niet dat zijn zeventienjarige dochter Zoey de brieven ook leest. Wanneer zij in een #MeToo-situatie belandt en geen hulp vindt, inspireren de brieven haar tot een radicaal besluit. Tegelijkertijd drijven de brieven Wenger ook tot een keuze waarvan geen weg terug bestaat.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 304 blz. €22,99

Tynke Hiemstra: Rook

Merel en Wolf hebben het goed voor elkaar: ze zijn gelukkig getrouwd, wonen met hun twee zoons in een mooi huis en hebben jaloersmakende banen. Maar dan wordt Wolf beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het vuurtje wordt aangewakkerd door geruchten op sociale media en al snel stapelen de beschuldigingen zich op. Merel wordt heen en weer geslingerd tussen ontkenning, verdriet en woede. Hun relatie is altijd eerlijk en open geweest, maar kan zij Wolf nog vertrouwen? Terwijl haar man zich in zichzelf terugtrekt, heeft Merel steeds meer het gevoel dat zij haar gezin moet verdedigen tegen de verhalen van buitenaf. Want hoe kun je je gevoelens een plek geven als je wordt bekogeld met modder?

Uitgeverij Orlando 224 blz. €21,50

Volgende week

Leest Mieke Een man met goede schoenen van Rob van Essen