Wat stilte wil, Verbonden, Dochters van Kiev, Terug naar Insulinde

Gesterkt door de vrije Tachtigers, waartoe haar broer behoort, wil zangeres Anna Witsen haar eigen weg gaan. Ze heeft buiten de macht van haar familie gerekend.

Het boek

Anna Witsen heeft de stem, het talent en de ambitie, maar een carrière als zangeres is voor een meisje uit haar milieu eind negentiende eeuw ondenkbaar. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van de Tachtigers tot wier entourage haar broer behoort, durft Anna haar eigen weg te gaan. Dan blijkt dat zij buiten de macht van haar familie heeft gerekend.

De schrijver

Arthur Japin (1956) schrijft verhalen, (historische) romans, scenario’s en toneelstukken. Hij stopte met acteren om De zwarte met het witte hart te schrijven. Zijn werk is bekroond met o.a. de Libris-, de ECI- en de NS-publieksprijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Die stem van haar,’ sprak de vader bezorgd, ‘het is een gekte, dat zingen. Zij heeft zich dat in haar hoofd gezet.’ (p.21)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Wat stilte wil

Boekentips

Octavia E. Butler: Verbonden

Na haar 26e verjaardag te hebben gevierd in Californië in 1976, belandt Dana plots op onverklaarbare wijze op een plantage in Maryland. Het is 1815. Omdat ze zwart is, wordt Dana er als slavin beschouwd. In Maryland ontmoet ze Rufus voor het eerst: hij ligt in het water en als Dana niet ingrijpt, zal hij verdrinken. Ze redt zijn leven en dat zal keer op keer gebeuren. Geen van beiden begrijpt Rufus’ macht om haar op te roepen als hij in gevaar is, noch de betekenis van de banden die hen binden. Hoe vaker Dana hem redt, hoe meer ze zich ervan bewust is dat haar eigen leven misschien voorbij zal zijn, voordat het zelfs nog maar is begonnen. Twee mensen, verbonden door bloed, zijn gescheiden door zoveel meer dan de tijd.

Uitgeverij Signatuur 368 blz. € 26,99 (e-book € 14,99)

Erin Litteken: Dochters van Kiev

In 1929 leidt de zestienjarige Katya nog een onbezorgd leven; ze wordt omringd door familie en is verliefd op haar buurjongen. Maar Stalins plan om Oekraïne, de graanschuur van Europa, in te lijven bij het communistische collectief roept een afschuwelijke hongersnood over het land af. Buren verdwijnen, voedsel wordt schaars en verzet wordt betaald. Toch lonkt er zelfs in de donkerste tijden liefde voor Katya. Zeventig jaar later. Omdat Katya’s kleindochter Cassie jong weduwe is geworden, trekt ze tijdelijk bij haar oma in. Daar ontdekt ze het dagboek van haar grootmoeder, dat het schokkende verhaal achter haar familie onthult: een verhaal over hoop, doorzettingsvermogen en liefde onder de meest barre omstandigheden.

Uitgeverij HarperCollins  304 blz. € 22,99 (e-book € 14,99)

Elle van Rijn: Terug naar Insulinde

Vlak voor de oorlog groeit Rosa op in voorspoed, in een vooraanstaande familie in Nederlands-Indië. Wanneer haar ouders scheiden wordt ze achtergelaten bij een tante. Alleen en ontheemd verlangt ze naar haar gelukkige kinderjaren, maar die zullen niet meer terugkomen. Als de Japanners de kolonie bezetten leert de dan zeventienjarige Rosa dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat afkomst ertoe doet. Haar leven neemt een onverwachte wending als haar vriend John zich als piloot bij het leger aanmeldt en ze zich met haar familie moet melden in een interneringskamp. Het is de liefde die haar op de been houdt, maar zal ze John ooit weer zien?

Uitgeverij Hollands Diep 336 blz. € 22,99 (e-book € 11,99)

Volgende week

De Droomfabriek van Gerwin van der Werf.