Wij zijn licht, Mijn leven als mens, Onze kinderen, De wereld is niet stuk te krijgen

Het streven van een woongroep om te leven van licht wordt een van hen fataal.

Het boek

Het streven van een woongroep om te leven van licht wordt een van hen fataal. Van wereldvreemde idealisten zijn de drie verdachten in een strafzaak. Een roman over kleine mensen in een grote wereld, en hun verbindende maar ook vernietigende verlangen om in verheven idealen te geloven.

De schrijver

Gerda Blees (Amsterdam, 1985) schreef tot nu toe een verhalenbundel, een gedichtenbundel en een roman. Voor Wij zijn licht kreeg ze de Boekhandelsprijs 2021.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat:

‘Maar Elisabeth heeft ons opgeofferd, stukje bij beetje, geholpen door de mensen om haar heen, degenen naar wie ze besloot te luisteren.’ (p. 116)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Wij zijn licht.

Boekentips

Joke van Leeuwen: Mijn leven als mens

‘Gisteren ben ik doodgegaan, onverwacht en banaal, met mijn hoofd op een harde tegelvloer die een optische illusie vormt van kubussen.’ Zo begint de achttienjarige Dinka vanuit het hiernamaals te vertellen. Al meteen komt ze daar haar bij de geboorte overleden tweelingzusje tegen, dat ze altijd heeft gemist. Samen zien ze hoe Dinka’s korte leven verliep, in de schaduw van haar dode zusje en op de drempel van de nieuwe eeuw. Hoe ze verliefd wordt op Mier, een werelds meisje met een onstabiel verleden. Als blijkt dat Dinka’s naïeve vertrouwen is geschaad, neemt ze het heft in eigen handen. Een roman over het leven zelf, met humor en hartzeer, over verraad en vertrouwen, over hechten en loslaten.

Uitgeverij Querido 196 blz. €20,99 (e-book €11,99)

Renée van Marissing: Onze kinderen

Wanneer Mia’s vader overlijdt, moet ze samen met haar zus Iris zijn huis leegruimen. Door de tijd die ze daar doorbrengt, komen jeugdherinneringen bovendrijven en leert ze kanten van haar vader, een notoire drinker, kennen die ze niet eerder zag. Iris blijkt zich bepaalde gebeurtenissen heel anders te herinneren dan Mia en wil zo snel mogelijk verder met haar leven. Mia staat op het punt moeder te worden; haar vriendin Sally is zwanger van hun eerste kind. De keuze wie er zwanger zou worden was makkelijk voor Mia, want ze voelt geen behoefte haar DNA door te geven. Maar hoeveel zeggen genen, hoe werken verhalen door tijdens het opgroeien en hoeveel ruimte nemen trauma’s in in een lichaam?

Uitgeverij Querido 168 blz. €20,99 (e-book €10,99, luisterboek 11,99)

Maxim Osipov: De wereld is niet stuk te krijgen

In zijn krachtige, onsentimentele en verrassende verhalen richt de Russische schrijver Maxim Osipov zijn blik op mensen die door ingrijpende gebeurtenissen – verraad, maatschappelijke commotie, ziekte of dood – grote veranderingen ondergaan. Net zo geraffineerd en veelzijdig als in een roman belicht hij de mensen van verschillende kanten en legt hen bloot tot in de kern van hun wezen en onzekerheden. Osipov ‘vangt’ zijn personages op momenten dat ze zich de vraag stellen die in veel negentiende-eeuwse literatuur werd gesteld: ‘Hoe moet een mens leven?’

Uitgeverij Van Oorschot 272 blz. €25 (e-book €12,50)

Volgende week

Volgende week leest Mieke Confrontaties van Simone Atangana Bekono.