Willem die Madoc maakte, De ommegang, De kathedraal van de zee, Camelot

Een mediëvist ontdekt een handschrift uit de dertiende eeuw.

Het boek

In het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding, de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder. In Parijs ontpopt hij zich tot vrijdenker en schrijver. In 2017 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc.

De schrijver

Nico Dros (Texel, 1956) is historicus, schrijver en mede-oprichter van de Schrijversvakschool in Amsterdam. Hij debuteerde in 1991 met de historische roman Noorderburen over de lotgevallen van een aristocraat die in de Franse tijd naar een vergeten dorp wordt verbannen.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Wanneer Willem moegestreden thuiskwam en hij zijn kleine meisje opmerkte dat naar hem zwaaide, was hij alle besognes van de voorbije dag vergeten.’ (p.438)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Willem die Madoc maakte

Boekentips

Jan van Aken: De ommegang

In de vroege lente van 1415, op de stoffige wegen van Italië, heeft heelmeester en architect Isidorus van Rillington een ontmoeting die zijn leven totaal verandert. Isidorus’ zoektocht naar kennis, die hem al tot aan de rand van de wereld had gebracht, is daarmee voltooid. Hij besluit met zijn verworven inzichten naar Konstanz te reizen, waar op dat moment de groten der aarde bijeenkomen om de christelijke wereld van de ondergang te redden.

Uitgeverij Querido 628 blz. €17,50 (e-book €10,99, luisterboek €18,99)

Ildefonso Falcones: De kathedraal van de zee

Begin veertiende eeuw. Wie erin slaagt een jaar en een dag binnen de stadsmuren van Barcelona te wonen, is vrij mens volgens het plaatselijk recht. De Catalaanse boer Bernat glipt door de poort naar binnen en redt zo zijn babyzoon Arnau van een leven als lijfeigene. Het kind groeit op in de bruisende binnenstad, waar een kathedraal in aanbouw is: de Santa María del Mar. Samen met zijn boezemvriendje Joan werkt hij mee. In de loop der jaren gaat het Arnau als vrij man voor de wind: hij overleeft honger, oorlog en zelfs de zwarte dood. Maar dan belandt hij door verraad in de kerkers van de Inquisitie. Wat is zijn vroegere vriendschap met Joan nog waard?

Uitgeverij Sijthoff 688 blz. €24,99 (dwarsligger €13,99)

Giles Kristian: Camelot

Een fantastische hervertelling van de legende van koning Arthur. Groot-Brittannië wordt getergd door duisternis: moordpartijen, hongersnood en anarchie verscheuren het land. Haar legers zijn verwoest, alle helden dood of vermist. Zowel Arthur als Lancelot sneuvelden in de laatste grote veldslag en Merlijn is sindsdien niet meer gezien. Wat de Engelse adel betreft is de tijd van samenwerking voorbij: ze bekommeren zich voortaan enkel nog om hun eigen land en zullen zich nooit meer verenigen zoals ze dat voor Arthur deden. Maar in een geïsoleerd klooster in de moerassen van Avalon woont het nieuwste lid uit de orde: Galahad. Na een bloederig gevecht neemt hij zich voor om zijn geloften af te leggen en het leven dat hij tot dan toe heeft gekend voorgoed achter zich te laten. De temperamentvolle Iselle en verouderde krijger Gawain nemen hem onder hun hoede. Langzaam maar zeker zal de jongeman zijn lot als de zoon van Lancelot moeten accepteren en de meest gevierde en beruchte krijger worden die Groot-Brittannië ooit heeft gekend.

Uitgeverij Boekerij 480 blz. €22,99 (e-book €13,99)

Volgende week

VICTORIEN, ik hou van je van Kees ’t Hart.