Wolvenkoorts, Sneeuweieren, De vrouw en de vogel, De beesten

Het oogcontact met een wolf verandert het leven van een oudboswachter, in een verhaal over de relatie tussen mens en natuur, ouder worden en vergeving.

Het boek

Ulf Norrstig, een oudere man en voormalig boswachter, ontdekt op weg naar zijn caravan aan de rand van het bos sporen van een wolf, groter dan hij die ooit heeft gezien. Met zijn blik volgt hij het spoor en hij kijkt recht in de ogen van het indrukwekkende beest in de verte. Het oogcontact raakt hem diep en zet hem aan het denken over het leven, zijn huwelijk en de beslissingen die hij nam.

De schrijver

Kerstin Ekman (Risinge, 1933) studeerde letteren aan de univesiteit van Uppsala. Ze debuteerde in 1959 en brak na een reeks detectives in 1993 internationaal door met Zwart Water, zowel als thriller als als familieroman te lezen. De natuur speelt in al haar boeken een grote rol.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘De boerenzwaluw, de koperwiek, de witte kwikstaart, de leeuwerik, de roodborst – zouden de mensen het merken als ze verdwenen?’ (p.83)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Wolvenkoorts.

Boekentips

Ricus van de Coevering: Sneeuweieren

De hardwerkende kippenboer Harm en zijn gevoelige vrouw Olga kunnen geen kinderen krijgen. Het stel adopteert een Ghanees jongetje. David is de oogappel van Olga, maar ontwikkelt zich niet tot de gedroomde opvolger van Harm. Als hij na een middag spelen bij het moeras niet thuiskomt, verandert het leven op de boerderij voorgoed. Een moderne klassieker over verlies en verlangen tegen de achtergrond van het schilderachtige Brabantse platteland.

Uitgeverij Atlas Contact 176 blz. € 15 (e-book 9,99)

Isabelle Sorente: De vrouw en de vogel

Wanneer de veertienjarige Vina van school wordt gestuurd, besluit haar moeder Elisabeth met haar naar de Elzas te vertrekken om bij haar oudoom, de 91-jarige Thomas, te logeren. Vina is meteen gefascineerd door de mysterieuze man, die een speciale band heeft met vogels. Tijdens zijn wandelingen in het bos naast zijn huis gaan zijn gedachten vaak terug naar de tijd dat hij en zijn broer tegen hun wil gerekruteerd werden voor de Wehrmacht, nadat nazi-Duitsland de Elzas annexeerde. Midden in het bos, omringd door de natuur en de vogels, komen Thomas, Vina en Elisabeth dichter bij elkaar. Elk zal de ander helpen de geschiedenis een plek te geven.

Uitgeverij Signatuur 312 blz. € 25,99 (e-book € 14,99)

Gijs Wilbrink: De beesten

In de Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen, in dit mystieke grensland vol geheimen groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een van God gegeven talent voor de motorcross. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg.

Uitgeverij Thomas Rap 304 blz. € 23,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Het licht in de stad van Inge Schilperoord