Zomervacht, Blindganger, Olifantenmeisje

De dertienjarige Brian zorgt voor zijn gehandicapte broer.

Boek van de week

Het boek

De dertienjarige Brian moet noodgedwongen voor zijn gehandicapte broer zorgen. Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

De schrijver

Jaap Robben (Oosterhout, 1984) is schrijfdocent, dichter en auteur van onder andere kinderboeken en theaterteksten. Hij maakte zijn romandebuut met het veelbekroonde Birk (2014).

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ze is een meisje dat je niet mag omhelzen omdat ze afgeeft, waardoor iedereen aan je kan zien wat je gedaan hebt.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Zomervacht

Boekentips

Kate Atkinson: Transcriptie

In 1940 laat de achttienjarige Juliet Armstrong zich aarzelend rekruteren door de binnenlandse spionagedienst MI5. Ze wordt gedetacheerd naar een obscure afdeling die de activiteiten van een groep pro-fascistische Londenaren in de gaten moet houden. Het werk is grotendeels eentonig, maar gedurende een paar weken angstaanjagend. Na de oorlog sluit ze dat hoofdstuk van haar leven voorgoed af. Denkt ze. Tien jaar later woedt er een heel andere oorlog, tegen een nieuwe vijand. Juliet is inmiddels producent bij de BBC geworden als ze wordt ingehaald door schimmige figuren die haar het verleden betaald willen zetten.

Uitgeverij Atlas Contact 352 blz. € 22,99

Michael Ondaatje: Blindganger

1946: Londen herstelt zich van de blitzkrieg. De veertienjarige Nathaniel en zijn zus Rachel zijn door hun geliefde moeder Rose achtergelaten bij een raadselachtige ‘voogd’ met de bijnaam De Mot. In eerste instantie denken ze dat hij een crimineel is maar ze groeien redelijk gelukkig op in de excentrieke wereld die hij creëert, vol kleurrijke vrienden die zich in de chaotische naoorlogse jaren op nogal ongebruikelijke wijze over hen ontfermen. Twintig jaar later reconstrueert Nathaniel zijn bijzondere verleden, het opgroeien in de wereld van De Mot en het grote geheim van zijn moeder. Werkelijkheid, herinnering en verbeelding komen samen.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 286 blz. € 19,99 (e-book € 12,99)

Ellen Marie Wiseman: Olifantenmeisje

Op een zomeravond in 1931 mag de tienjarige Lily Blackwood voor het eerst naar buiten. Haar moeder neemt haar mee naar het circus. Maar wat Lily niet weet, is dat ze nooit meer zal thuiskomen. Meer dan twintig jaar later erft de jonge Julia Blackwood het huis van haar ouders. Voor het eerst komt ze op de zolder, waar ze mysterieuze foto’s aantreft van een albino circusmeisje. Ze begint te vermoeden dat haar ouders een donker geheim hadden.

Uitgeverij Kok 384 blz. € 21,99 (e-book € 9,99)