Zonder de top te bereiken, Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween, Echo, De levende berg

Een vertelling over iemand die probeert zijn grenzen te vinden, oude zekerheden ziet vervagen en de pracht ontdekt in kleine zaken, zoals een onverwachte ontmoeting met een Tibetaanse hond.

Het boek

Een vertelling over iemand die probeert zijn grenzen te vinden, oude zekerheden ziet vervagen en de pracht ontdekt in kleine zaken, zoals een onverwachte ontmoeting met een Tibetaanse hond. De hoofdpersoon zoekt balans in zijn leven en vindt die in de schoonheid van de natuur.

De schrijver

Paolo Cognetti (Milaan, 1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. Hij brak nationaal en internationaal door met De acht bergen. Het boek werd zowel met de Premio Strega Giovani als met de prestigieuze Premio Strega bekroond.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik liet iets achter wat niet gezien en niet aangeraakt was, maar ik was er zo dichtbij geweest dat ik de aanwezigheid ervan had gevoeld.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Zonder de top te bereiken

Boekentips

Franco Faggiani: Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween

Shizo groeit aan het einde van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912. Maar tijdens die wedstrijd bezwijkt Shizo en kan hij de marathon niet uitlopen. Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en durft na deze schande niet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?

Uitgeverij Signatuur 256 blz. €20,99, e-book €12,99, luisterboek €15,99

Thomas Olde Heuvelt: Echo

Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 616 blz. €21,99, e-book €12,99, luisterboek €14,99

Nan Sheperd: De levende berg

De Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichter Nan Shepherd bracht haar leven door op zoek naar de essentie van natuur in de Cairngorms – een adembenemend mooie, maar onheilspellend ruige bergketen in de oostelijke Schotse Hooglanden. Haar levenslange zoektocht leidde tot het schrijven van deze Shepherd schreef De levende berg tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar liet het manuscript liggen, totdat het in 1977 werd gepubliceerd en direct werd erkend als een meesterwerk.

Uitgeverij De Arbeiderspers 176 blz. €18,50, e-book €11,99

Volgende week

Bespreekt Mieke klassieker: De pest van Albert Camus.