Zussen, Schuilen in stijl, Vang de haas, Vlucht

Twee zussen verhuizen noodgedwongen na een onuitsprekelijke gebeurtenis.

Het boek

Twee zussen verhuizen noodgedwongen na een onuitsprekelijke gebeurtenis. In de nieuwe omgeving ontdekt een van hen dat hun onderlinge band op onbevattelijke manier is veranderd.

De schrijver

Daisy Johnson (Paignton, 1990) is een Britse schrijfster. Haar debuutroman Everything Under (Onder het water) stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2018.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat:

‘Verdriet is een huis zonder ramen of deuren en niets waaraan je de tijd kunt aflezen.’ (uit: Zussen, p. 185)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Zussen

Boekentips

David Leavitt: Schuilen in stijl

Uitgeverij De Harmonie presenteert: In een chic weekendhuis in Connecticut komt vlak na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een groep vrienden bij elkaar om bij te komen van de grootste politieke ramp van hun leven. Hun gastvrouw, Eva Lindquist, daagt ze bij de thee uit: wie durft Siri te vragen hoe ze Donald Trump zouden kunnen vermoorden? Eva is de spil van deze vriendengroep. Ze is een genereuze gastvrouw, een controlfreak geobsedeerd door de juiste inrichting van haar huis. Tijdens een reis naar Italië om het Amerika van Trump te ontvluchten koopt ze in Venetië een groots maar vervallen appartement, een pied à terre dat natuurlijk compleet gerenoveerd moet worden. Maar wat begint als een prachtig toevluchtsoord leidt tot steeds meer wrange verwikkelingen.

332 blz. €24,50

Lana Bastasic: Vang de haas

Twaalf jaar nadat ze elkaar voor het laatst hebben gezien, krijgt Sara een telefoontje van Lejla, haar beste vriendin van vroeger. Sara woont al jarenlang in Dublin terwijl Lejla in hun moederland Bosnië is gebleven. Lejla vraagt haar naar Mostar te komen om samen op zoek te gaan naar Armin, Lejla’s broer die lang geleden vermist is geraakt. Vanuit Mostar vertrekken de vriendinnen op een roadtrip richting Wenen. Hun reis legt op prachtige en soms pijnlijke wijze de verschillen bloot tussen de jonge vrouwen die ooit zo’n sterke band hadden maar van wie de identiteit door de oorlog zo anders is gevormd.

Uitgeverij J.M. Meulenhoff 240 blz. € 20,99 e-book 12,99

Charlotte McConaghy: Vlucht

De noordse stern vliegt het langst en het verst van alle trekvogels, en ornitholoog Franny Stone is vastbesloten deze te volgen tijdens de laatste migratie van hun soort. Het is een zaak van leven of dood, niet alleen voor de sternen – vanwege een massa-extinctie nagenoeg de laatste dieren op aarde – maar ook voor Franny zelf, die een duister geheim met zich meedraagt. Ze weet de raadselachtige kapitein van vissersboot de Saghani te overtuigen om haar van Groenland naar Antarctica te varen, de vogels achterna, met de belofte dat die hen naar zeldzame vis zullen leiden. Terwijl de Saghani en haar excentrieke bemanning zich drijvende proberen te houden in onbekende wateren raakt Franny steeds meer verstrikt in haar herinneringen. Hoever is ze bereid te gaan om haar verleden te ontvluchten?

Uitgeverij Atlas Contact 352 blz. €24,99, e-book €13,99

Volgende week

Leest Mieke Meneer Wilder en ik van Jonathan Coe.