Zuurstofschuld, Stilte is mijn moedertaal, Ik ben een eiland, Waar ik liever niet kom

Het adembenemende verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen.

Het boek

Het adembenemende verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen. Ze dragen de verhalen van de grote alpinisten met zich mee, en zoeken samen een manier om geschiedenis te schrijven. Maar in de ijle lucht gelden andere wetten. Een roman over vrijheid en vriendschap, storm en lawines, en de gevolgen van radicale keuzes.

De schrijver

Toine Heijmans (1969) is schrijver en columnist van de Volkskrant. Als romancier debuteerde hij met Op zee, dat werd verfilmd en waarvan vele vertalingen verschenen. De Franse vertaling van Op zee werd bekroond met de prestigieuze Prix Médicis étranger.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Hierboven zijn heeft geen betekenis – dát is het allermoeilijkste om te begrijpen.’ (P. 9)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Zuurstofschuld

Boekentips

Sulaiman Addonia: Stilte is mijn moedertaal

Nadat ze haar school en boeken moest achterlaten om te vluchten met haar familie, komt Saba aan in een Oost-Afrikaans vluchtelingenkamp. In deze omgeving – onbekend, hectisch en haar lang niet altijd goedgezind – moet het jonge meisje zichzelf een nieuw bestaan aanmeten. Terwijl ze haar best doet zichzelf te blijven, is ze vastberaden Hagos te beschermen, haar zwijgende broer. De broer en zus weigeren allebei zich te schikken naar de rol die hen wordt opgelegd door gender en de maatschappij. Wat het betekent om een man of een vrouw te zijn, wat het betekent een individu te zijn wanneer je geen thuis of toekomst meer hebt? Addonia analyseert vlijmscherp hoe een samenleving in staat is de oorlog te verklaren aan haar eigen vrouwen, en vertelt de verhalen die we nodig hebben om te overleven in een vijandige omgeving.

Uitgeverij Jurgen Maas 272 blz. €22,50

Tamsin Calidas: Ik ben een eiland

Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het onbekende van de Hebriden. Wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch. De eilanders zitten helemaal niet te wachten op de komst van zo’n stel stedelingen, het kind waarnaar ze verlangden komt maar niet en het leven is zwaar. Hun huwelijk overleeft de storm niet en dat is nog maar het begin van de bittere ellende die Calidas moet doormaken. Naarmate de tijd verstrijkt verliest Calidas zich meer en meer in het landschap om haar heen, en het is precies die natuur die verlossing brengt. Een boek over eenzaamheid, veerkracht en zelfontdekking.

Uitgeverij Pluim 320 blz. €22,99 (e-book €12,99)

Liselotte Idema: Waar ik liever niet kom

Terwijl haar complete vrienden- en kennissenkring gaat backpacken in Azië, houdt de 28-jarige Caroline voet bij stuk: zo’n reis is niets voor haar. Wat heeft ze te zoeken aan de andere kant van de wereld, thuis in Utrecht is het leven toch goed? Maar wanneer haar relatie op de klippen loopt, boekt ze halsoverkop een enkele reis naar Bangkok. Nog even sceptisch als voorheen vertrekt ze met een grote rugzak en een stapeltje vergeelde brieven naar Thailand. Verre van zeker of ze het lef heeft om door te reizen naar het eiland waar ze eigenlijk moet zijn. Tenminste, als ze antwoorden wil op de vragen die de enveloppen in haar tas oproepen.

Uitgeverij Vrijdag 312 blz. €22,50

Volgende week

Leest Mieke Shuggie Bain van Douglas Stuart.