Zwarte Schuur, Wij, de overlevenden, Het schandaal

Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Boek van de week

Het boek

Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland.

De schrijver

Oek de Jong (Breda, 1952) studeerde kunstgeschiedenis. Hij debuteerde In 1977 met de verhalenbundel De hemelvaart van Massimo. Zijn doorbraak kwam in 1979 met Opwaaiende zomerjurken. Zijn werk is meermalen bekroond.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Er was een oneindigheid in de dingen, plotseling.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Zwarte schuur

Boekentips

Tash Aw: Wij, de overlevenden

Ah Hock is geboren in een vissersdorpje in Maleisië. Zonder enige scholing probeert hij via slecht betaalde baantjes te overleven in een land waar rijkdom en veiligheid alleen gelden voor een kleine groep mensen. Terwijl globalisering en technologische vooruitgang het land en de samenleving drastisch veranderen, voelt Ah Hock zich gevangen in zijn armoedige en uitzichtloze situatie. Dan, opeens, schijnbaar vanuit het niets, vermoordt hij een immigrant uit Bangladesh. De bekentenis van Ah Hock – opgetekend door een lokale journalist – geeft een portret van een buitenstander zonder hoop of wroeging.

Uitgeverij De Bezige Bij 364 blz. €23,99 (e-book €12,99)

Shusako Endo: Het schandaal

Tijdens de uitreiking van een literaire prijs spreekt een vrouw de schrijver Suguro aan. Ze beweert hem te hebben gezien in de rosse buurt van Tokyo. De pers krijgt er lucht van en Suguro’s reputatie begint al snel barsten te vertonen. Wat klopt er van het verhaal? Hoe kan hij de zaak redden? In zijn zoektocht ontdekt Sugaro onvermoede kanten van zichzelf. Het schandaal, het boek waarmee Endo doorbrak,  is een roman over goed en kwaad in de mens.

Uitgeverij Mozaïek 254 blz. €19,99 (e-book €9,99)

Bart Smout: De geboorte van schuld

Tijdens een demonstratie met een monstertruck vliegt het voertuig uit koers. Vijf toeschouwers overleven het niet, anderen raken zwaargewond. Onderzoek wijst uit dat de remmen van de truck defect waren, maar rechercheur Tahiri is ervan overtuigd dat de bestuurder Dylan schuldig is. In zijn poging daarvoor bewijzen te verzamelen, lopen feiten en emoties, waarheid en leugens door elkaar. Dylan dreigt slachtoffer te worden van een psychologisch steekspel, dat uitmondt in beeldvorming waartegen hij zich niet kan verweren en waarin hij zelf gaat geloven.

Uitgeverij De Geus 224 blz. €20,– (e-book €14,99)

Volgende week

Bespreekt Mieke Niets in zicht van Jens Rehn