Nostalgie TV: De vakantieman

Iedere woensdag blikken we terug op een nostalgisch televisieprogramma in de rubriek Nostalgie TV. Deze week is dat 'De vakantieman'.

De vakantieman, wat was dat ook alweer? Het programma werd uitgezonden tussen 1991 en 1997 door RTL 4 en het thema was, niet geheel verrassend, vakantie. Frits Bom, die eerder De ombudsman en Konsumentenman deed, was de presentator.

Wat gebeurde er?

De show bestond onder andere uit de topografiequiz en het landenspel. Bij de topografiequiz vroeg Bom Nederlandse toeristen op een landkaart aan te wijzen waar ze op dat moment op vakantie waren. Het lukte ze niet altijd om te vertellen waar zij zich eigenlijk bevonden en dat bracht vaak hilarische momenten voort. Nog een leuke: Frits Bom snuffelde de achterbank van de vakantiegangers door. De pakken hagelslag, Douwe Egberts koffie en potten pindakaas vlogen je om de oren. Naast uiteraard de campingstoeltjes en klaptafeltjes.

Live

De vakantieman werd altijd live uitgezonden. Frits Bom nam plaats achter zijn bureau, geflankeerd door een wereldbol. Achter de presentator zat een telefoonteam dat live vragen van kijkers beantwoordde. Net als de kijker, werd het publiek ook bij de show betrokken. Dat mocht meedoen aan de meest uiteenlopende spellen.

Om het geheugen nog even extra op te frissen, kunt u hieronder een aantal leuke filmpjes van De vakantieman terugkijken. Zo worden pretparken met elkaar vergeleken en duikt Frits Bom in de kofferbak van vakantiegangers.

Pretparken testen

Spelletjes met het publiek

Kofferbakduiken

Tekst Merlin Everts, Beeld: Beeld en Geluid.