Online kijktips van NCRV: Gerard Depardieu en Moszkowicz

NCRV-gids zet wekelijks de leukste on demand diensten op een rijtje voor jullie! In dit overzicht geven we niet alleen online kijktips, maar bespreken we ook de laatste trends in de film en seriewereld.

Burgemeester Depardieu

Na het Noorse Lilyhammer, het Spaanstalige Club de Cuervos en het Italiaanse Suburra is er nu een Franse Netflix-dramaserie: Marseille. De 8-delige reeks gaat over een politieke strijd in de gelijknamige Franse stad. Burgemeester Robert Taro (gespeeld door Gérard Depardieu) zwaait er al 25 jaar de scepter. Aan zijn heerschappij lijkt een einde te komen als zijn voormalig protégé Lucas Barrès (Benoît Magimel) zich tegen hem keert en de macht wil overnemen. Wat volgt is een gevecht tussen twee politici die geen enkel middel schuwen om hun doel te bereiken. Wie gaat er het verst om burgemeester van Marseille te mogen zijn? Het plot van de serie doet enigszins denken aan dat van House of cards, eveneens een Netflix-serie. Of Marseille net zo goed is? Oordeel zelf.

Graven in het geheugen

De grote geschiedenisquiz komt eraan, en ook deze editie strijden teams van bekende en onbekende Nederlanders om de overwinning. Thuis op de bank graven elk jaar weer heel wat kijkers diep in hun geheugen naar historische kennis. Om alvast even warm te draaien voor de editie van dit jaar, is het wellicht slim om de vorige Grote geschiedenisquiz even terug te kijken, op NPO Gemist. Aan bod komen onder meer het ontstaan van Halloween en de onafhankelijkheid van Suriname. En hoe zat het met het puin van Rotterdam vlak na het bombardement?

De pijnpunten van Moszkowicz

Robert Moszkowicz is niet de bekendste telg uit het roemrijke advocatengeslacht. Maar net als dat van zijn broer Bram is ook het leven van deze jurist veelbewogen. Roberts oudste zoon Max herkende veel in het gedrag van zijn vader en maakte over hem de 2Doc Wij Moszkowicz. Daarbij komen ook pijnlijke onderwerpen als Roberts heroïneverslaving aan bod. Eerder sprak de jurist in Een op een al uitgebreid met Sven Kockelmann over dit onderwerp; Robert was in het begin van zijn carrière naar eigen zeggen ‘niet in balans’. Dat kwam volgens hem doordat hij constant op zijn tenen moest lopen en omdat hij een ‘ambivalente’ relatie had met zijn vader. Toen hij verliefd werd op een verslaafde cliënte was het hek van de dam. Robert probeerde heroïne uit en raakte zelf ook verslaafd.

Vast bellen steeds duurder

Mobiel bellen is nog steeds aan een opmars bezig, afgezet tegen telefoneren via een vaste, analoge lijn. En dat is te zien in de prijsontwikkeling: mobiele telefonie is sinds 2010 zo’n 20 procent goedkoper geworden, terwijl de prijzen voor ‘vast’ bellen via een vaste lijn met een kwart gestegen zijn. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder dit jaar. Wellicht dat daarom ‘bundels’ steeds populairder worden; daarin wordt digitale vaste telefonie gecombineerd met mobiel bellen en bijvoorbeeld tv.