Kijk digitaal: 25 jaar Bijlmerramp en Lady Di & Dionne

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. De zomerprogrammering biedt doorgaans weinig nieuws. Uitgelezen moment om de beste programma’s van afgelopen seizoen (nog) eens te bekijken. We zetten ze voor u op een rijtje.

25 jaar na de Bijlmerramp

Op een oktoberzondag in 1992 voltrekt zich een van de zwaarste rampen op Nederlands grondgebied in de recente geschiedenis. Een toestel van El Al boort zich in twee Bijlmerflats in  Amsterdam-Zuidoost, met 43 doden tot gevolg. Afgelopen jaar is de tragedie herdacht. Met onder andere twee minuten stilte op het tijdstip van de inslag en met reportages en gesprekken met betrokkenen. De NOS deed verslag. Ook Andere Tijden besteedde aandacht aan de ramp en maakte een reconstructie. Beide uitzendingen zijn terug te zien op NPO.nl. Klik hier om de uitzending van de NOS terug te kijken en hier voor Andere Tijden.

5 jaar koning Willem-Alexander

Alweer vijf jaar geleden is het dat Willem-Alexander op een uiterst feestelijke dag in Amsterdam de troon besteeg. Astronaut André Kuipers, wetenschapper Robbert Dijkgraaf en amazone Anky van Grunsven stonden hem van vroeg tot laat bij. In een terugblik op het kleurrijke festijn vertellen zij hun herinneringen en anekdotes. Verder zijn er interviews met historici Herman Pleij en Reinildis van Ditzhuyzen. En natuurlijk veel beelden van de gedenkwaardige dag. De uitzending ziet u hier terug.

Lady Di & Dionne

De dood van de Britse prinses Diana schokte in 1997 de hele wereld. Ook Dionne Stax zat als twaalfjarig meisje voor de televisie. Twintig jaar na dato onderzoekt Stax in Lady Di & Dionne het ‘Diana-effect’. Hoe werd het verlegen burgermeisje Diana Spencer wereldwijd beroemd en geliefd? De presentatrice spreekt met historici en met mensen die Diana van dichtbij hebben meegemaakt. De vijfdelige reeks kunt u via deze link terugkijken.

Herdenking Watersnood 1953

Afgelopen winter precies 65 jaar geleden werd ons land getroffen door een afschuwelijke overstroming die de boeken in ging als de Watersnoodramp. Alleen al in Nederland vielen 1836 doden, raakten honderdduizend mensen dakloos en verdronken tienduizenden stuks vee. De catastrofe is dit jaar herdacht bij het Nationaal Monument Watersnood 1953. De NOS deed verslag. In de uitzending onder meer een reportage over het zwaar getroffen Oude Tonge en gesprekken met mensen die de ramp hebben meegemaakt. Blik hier terug.