Kijk Digitaal: 8 Rue de l’Humanité en Khadaffi

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 42:

De toekomst van ons voedsel

Hoe kan de aarde bijna acht miljard mensen van eten voorzien en hoe gaan we om met de verwachte groei naar elf miljard hongerige monden? Op Wereldvoedseldag (16 oktober) staan meer dan 150 landen stil bij deze grote vragen. In een reportage voor Tegenlicht sprak IJsbrand van Veelen met denkers en onderzoekers die werken aan het voedsel van morgen. In laboratoria sleutelen zij aan alternatieven voor monoculturen, overbemesting en fabrieksboerderijen. ‘De toekomst van ons voedsel’ bekijkt hoe slowfood op den duur ons geliefde, maar ongezonde fastfood kan vervangen. Bekijk de uitzending hier. 

Nieuw op Netflix: 8 Rue de l’Humanité

De comedy 8 Rue de l’Humanité van en met Dany Boon (Bienvenue chez les Ch’tis) volgt enkele Parijzenaren tijdens de coronaepidemie. Als de stad in lockdown gaat, zijn de straten van Parijs stil en verlaten terwijl de inwoners binnen blijven. In een appartementengebouw zijn zeven zeer verschillende families op elkaar aangewezen. Een fitnesscoach begeleidt zijn klanten via Zoom maar wordt zelf steeds dikker, een zangeres is in het laatste trimester van haar zwangerschap en de eigenares van een café doet er alles aan om het hoofd boven water te houden. Naast wanhoop is er in het gebouw ook veel solidariteit en liefde. Vanaf 20 oktober op Netflix.

Khadaffi: van weldoener tot despoot

Kort na de dood van Moammar Khadaffi, deze week tien jaar geleden, draaide Andere tijden de klok terug naar het jaar 1969, toen de Libische leider aan de macht kwam. Destijds werd Khadaffi nog niet gezien als een gestoorde despoot, maar als een weldoener die zijn land een nieuwe toekomst beloofde. De jonge, charismatische officier kwam aan de macht door een geweldloze staatsgreep en presenteerde zich als een verlichte revolutionair. Khadaffi zou afrekenen met corruptie en beloofde onafhankelijkheid en welvaart. Journalisten en ooggetuigen blikken terug op de revolutie. Bekijk de uitzending hier. 

Podcast over vergeten componist

Vierhonderd jaar geleden, op 16 oktober 1621, overleed Jan Pieterszoon Sweelinck, misschien wel Nederlands grootste componist. Er werd een conservatorium naar hem genoemd en zijn portret stond op het biljet van 25 gulden, maar niet veel Nederlanders zouden een muziekstuk van Sweelinck kunnen noemen of herkennen. Waarom is de Bach van Nederland zo in de vergetelheid geraakt? De podcast Het verhaal behandelt elk seizoen een andere componist of muziekstroming. Dit najaar proberen muzikant Tineke Steenbrink en journalist Botte Jellema in hun vijfdelige serie ‘Sweelinck’ nu weer een profiel te geven aan de vergeten componist en organist. Luister op www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal of via de bekende podcastdiensten.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.