Kijk Digitaal: André Rieu en Maarten van Rossem

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 40:

Van Rossem op het doek

Deze week maken drie kunstenaars in Sterren op het doek ieder op hun eigen manier een portret van Maarten van Rossem, terwijl Özcan Akyol met hem praat. De laatste jaren is Nederlands favoriete mopperkont een graag geziene gast op tv, onder meer in De slimste mens en Hier zijn de Van Rossems. Maar Maarten van Rossem is toch bovenal historicus en oud-hoogleraar. Op YouTube heeft hij een eigen kanaal, waarop lezingen van hem staan over allerlei politieke, maatschappelijke en geschiedkundige kwesties. Ook zijn na het intypen van zijn naam allerlei leuke tv-fragmenten terug te kijken. Ga hier direct naar het kanaal.

De trots van Maastricht

Vrijdag gaat de reeks Verborgen verleden van Nederland van start, waarin Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van iconische plekken in Nederland ontrafelt. Hij doet dat door op zoek te gaan naar verhalen die zich op acht bijzondere plekken hebben afgespeeld. Waldemars reis begint in Maastricht, waar hij zich verdiept in de geschiedenis van het Vrijthof. Hier wordt jaarlijks volop gewalst op de muziek van André Rieu, de trots van de Limburgse hoofdstad. Met zijn Johann Strauss Orkest en gastartiesten speelt Rieu meeslepende walsen, klassieke muziek,  operette en musical. Zijn sfeervolle concerten zijn hier allemaal terug te kijken. Zie ook pagina 76 in de papieren gids.

Spannende serie: The bay

In Engeland werd de misdaadserie The bay hoog gewaardeerd. Zes spannende afleveringen vertellen het verhaal van Lisa Armstrong (Morven Christie), een familierechercheur die aan een vermissingszaak gaat werken in het kustplaatsje Morecambe. Twee tieners – de tweeling Holly en Dylan – zijn verdwenen. De stiefvader van deze kinderen blijkt de man te zijn met wie Armstrong juist op de avond van de verdwijning een slippertje in het openbaar heeft gehad. Ze heeft dus een band met dit gezin, wat niet alleen de zaak, maar ook haar carrière in gevaar kan brengen. The bay is vanaf 11 oktober te bekijken op NPOStart Plus.

De Bollenstreek vanuit de lucht

Ook vanaf een afstand ziet de aarde er prachtig uit, laten de satellietcamera’s in Earth from space zien. In de uitzending van donderdag ligt de nadruk op de kleurenpracht van de aarde. Naast onder andere het noorderlicht komen ook de tulpenvelden in Nederland aan bod, die van bovenaf in het voorjaar wel met streepjescodes lijken te zijn beschilderd. Eerder bracht de VPRO-serie Nederland van boven de Bollenstreek al eens prachtig in beeld – en trouwens ook de rest van ons land. Bekijk de uitzending hier terug.