Kijk Digitaal: Baardmannetjes en Opvliegers

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 46:

Baardmannetjes in de Biesbosch

De grote passie van Hans Dorrestijn, die deze week te zien is in Volle zalen? Naast kleinkunst en kleinzoon is dat de natuur. Met name vogels vindt hij geweldig, blijkt in het programma Baardmannetjes. Hierin trekt hij gewapend met een verrekijker samen met vogelkenner Nico de Haan drie seizoenen lang het land door. Een van de mooiste afleveringen is de vijfde van het eerste seizoen. De twee mannen gaan daarin naar de Biesbosch, een vogelaarswalhalla van de bovenste plank. Ze hebben geluk en pech: weliswaar regent het pijpenstelen tijdens hun expeditie, maar ze krijgen wel de indrukwekkende zeearend te zien. Bekijk het programma hier terug.

Nieuw seizoen The crown

The crown is in het vierde seizoen toe aan een van de roerigste periodes uit het moderne Britse vorstenhuis. Want in dit seizoen verschijnt Diana Spencer (Emma Corrin) in beeld, de jonge vrouw die het hart van het volk won, maar dat van haar echtgenoot Charles verloor. Het koninklijke sprookje veranderde in een nachtmerrie en zorgde voor recordoplagen van de Britse roddelbladen. Verder krijgt Elizabeth (foto) te maken met een nieuwe Britse premier, Margaret Thatcher (Gillian Anderson). Volgens de verhalen hadden de twee vrouwen een stroeve relatie met elkaar. In de serie zou dat wel eens voor vuurwerk kunnen zorgen. Nu op Netflix.

Zwerven door de hunebedprovincie

Drenthe is het startpunt van de 2Doc rond de zwerfkei van Bart Eysink Smeets (zie ook pagina 16). Het is geen toeval dat de kunstenaar juist in Drenthe begint, want het is de hunebedprovincie van Nederland. Uiteraard ontbreken de prehistorische steenconstructies niet in Hunebed Highway, het reisprogramma dat Evert en Carrie ten Napel begin dit jaar maakten. In vier afleveringen reizen vader en dochter door hun provincie. Uiteraard staan ook de oudste monumenten van Nederland op het reisschema. Carrie zoekt er in aflevering 2 een op, en spreekt met Arie, een Drentse kunstenaar die alle 54 hunebedden van de provincie heeft getekend. Bekijk de aflevering hier. 

Podcast over de menopauze

Een taboe, niets meer en niets minder, dat is de overgang lang geweest. Elles de Bruin wil daar in haar podcastserie Opvliegers een einde aan maken. Dat is geen toeval: de 57-jarige tv-presentator ondervond aan den lijve hoe de menopauze haar leven de afgelopen jaren op z’n kop zette. Ze deelt haar eigen ervaringen in de serie, maar spreekt ook met andere ervaringsdeskundigen, zoals Isa Hoes en Medina Schuurman, die eerder een boek over het onderwerp schreven. Verder komen er ook medische experts aan het woord. Opvliegers is hier te beluisteren of op de app ‘NPO Luister’.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 46. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.