Kijk Digitaal: Dat kan m’n kleine nichtje ook en Bob Ross

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 43:

Minder bekende musea

De musea waren de afgelopen maanden weliswaar open, maar het publiek bleef in veel gevallen nog steeds weg. Jammer, want er is veel moois te zien weten podcastmakers Noortje Veldhuizen en Gisbert van Baalen (foto). In het tweede seizoen van Dat kan m’n kleine nichtje ook gaan ze wederom naar musea, ditmaal vooral minder bekende als MORE in Gorssel en Kranenburgh in Bergen. Ook het Haarlemse Frans Hals Museum kan op een bezoekje van de twee rekenen. Per aflevering staat één kunstenaar centraal, en Veldhuizen en Van Baalen bespreken aan de hand van diens werk – laagdrempelig – het leven van deze artiest. Hoor het op NPOradio1.nl/podcasts.

Nieuw op Netflix: Barbarians

In het jaar 9 na Christus richtte de Augustus het oog op Germania, het huidige Duitsland. De Romeinse keizer wilde ook dit gebied toevoegen aan zijn uit- dijende rijk en stuurde er een ervaren bestuurder naartoe. Deze Varus was een inhalig heerschap, dat de Germaanse stammen steeds verder tegen zich in het harnas joeg. Onder leiding van een van Varus’ officieren – de Germaanse edelman Arminius – verenigden de stammen zich, om de Romeinse legioenen een vernietigende nederlaag toe te brengen in het Teutoburgerwoud. De Duitse historische dramaserie Barbarians volgt de aanloop naar en het verloop van deze veldslag. Vanaf 23 oktober op Netflix.

‘Relschoppers’ in de rechtbank

Ook eind jaren 60 waren er veel demonstraties in de VS, toen tegen de oorlog in Vietnam. Een van de geruchtmakendste was een protestactie bij een politieke bijeenkomst in Chicago. De politie arresteerde een aantal ‘relschoppers’, die zich voor hun daden moesten verantwoorden in de rechtbank. De film The Trial of the Chicago 7 volgt het geruchtmakende proces. Een negatieve hoofdrol daarin voor de rechter, die tot op het bot vooringenomen leek. De gedagvaarden en hun advocaten waren echter niet voor één gat te vangen. De film met Eddie Redmayne en Sacha Baron Cohen staat nu op Netflix.

Schilderles van Bob Ross

Onbekende kunstschilders nemen in het nieuwe seizoen van Project Rembrandt weer het penseel ter hand. Voor kijkers die zelf ook wel zin hebben in een stukje schilderen, zijn er masterclasses op de site van het programma. Voor hobbykunstenaars die zin hebben in meer, is er natuurlijk ook altijd nog de onvolprezen Bob Ross. Zijn schilderlessen zijn decennia oud, maar de tips van de uitbundig behaarde meester zijn nog steeds actueel. Specialiteit van het huis: berglandschappen vol meertjes en beboste hellingen tegen een lichtbewolkte hemel. Hoe die te maken is te zien op het YouTubekanaal van Ross. Zie ook pagina 38 in de papieren gids.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 43. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.