Kijk Digitaal: Borgen & Blue Planet

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 45:

Plastic in zee

Haagse lobby draait deze week om het plasticverbod. De EU heeft namelijk besloten dat vanaf 2021 wegwerpartikelen als rietjes, bestek en wattenstaafjes van plastic verboden zijn. De reden hiervoor is te zien in Blue planet II. De laatste aflevering van deze reeks draait om de gevolgen van de menselijke vervuiling voor het leven in zee. Zo is te zien hoe albatrosouders op een eiland midden in de Atlantische Oceaan hun jongen zwerfplastic voeren. Ook zorgt de grote hoeveelheid plastic in zee ervoor dat de melk van dolfijnen vervuild raakt, met ernstige gevolgen voor hun jongen. Kijk op NPOStart.nl de serie terug.

Deense slangenkuil

Een schandaal midden in de campagne zorgt ervoor dat de Deense politiek op zijn kop staat. Als de stofwolken zijn opgetrokken, blijkt Birgitte Nyborg de verkiezingen tot haar eigen verbazing te hebben gewonnen. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke minister-president van Denemarken. Al snel ondervindt ze dat de wereld van de politiek vuig en vunzig is. Gelukkig kan ze rekenen op de diensten van spindoctor Kasper, die zijn weg in de slangenkuil goed weet te vinden. Intussen doet journalist Katrine verslag van de verwikkelingen in het Deense regeringscentrum Borgen. Het eerste seizoen van de gelijknamige serie staat vanaf 8 november op NPOStart.nl.

Denkend aan Holland…

Mensen die aan de grote rivieren of kanalen wonen zien ze regelmatig langsvaren: enorme schepen vol kolen, zand, containers of andere materialen. Maar hoe is het eigenlijk om op zo’n schip te leven? Elles de Bruin gaat in Denkend aan Holland: Binnenvaart op zoek naar het antwoord op deze vraag. De presentator reist mee met drie schepen door Nederland, België en Duitsland. Onderweg praat ze niet alleen met de opvarenden over hoe het is om altijd onderweg te zijn, maar trakteert de kijker ook op beelden van de natuur op en langs de Nederlandse wateren. Elke donderdag komt er een nieuwe aflevering op NPOStart.nl.

De 12 van Schouwendam

Een klein dorp met een groot geheim vormt andermaal het decor voor een spannende Videolandserie. In navolging van De 12 van Oldenheim komt de dienst nu met een vergelijkbare reeks in het fictieve plaatsje Schouwendam. Daar breken de inwoners zich al een kwarteeuw het hoofd over de raadselachtige verdwijning van twee pubers, een zestienjarig meisje en een zeventienjarige jongen. De zaak komt in een stroomversnelling als een mysterieuze man opduikt in het dorp. Al snel vallen de eerste dodelijke slachtoffers en slaat de paranoia keihard toe. De 12 van Schouwendam staat vanaf 12 november in zijn geheel op Videoland.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 45. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden