Kijk Digitaal: Canvas curiosa en Between us

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 30/31:

Radar: Waarom?!

Avrotros komt in het tv-programma Radar op voor consumenten die in de clinch liggen met grote bedrijven of de overheid. De kijkcijferhit krijgt deze zomer een YouTubevariant onder de titel Waarom?! Hierin gaat Arieke van Liere op zoek naar antwoorden op consumentenvragen. Daarbij ligt de focus wel op zaken die jongeren bezighouden, al zijn sommige items zeker ook voor de oudere kijker interessant. Zo probeert Arieke erachter te komen waarom er zo weinig openbare toiletten zijn en waarom een man voor een knipbeurt bij de kapper vaak minder betaalt dan een vrouw met hetzelfde kapsel. Kijk hier naar ‘waarom?!’.

Scandinavisch liefdesdrama

NPO Plus heeft een mooi Scandinavisch liefdesdrama aangekocht. Between us draait om twee stellen, een Noors en een Deens koppel. De Deense Nanna en Kasper zijn gesetteld en willen graag een kindje krijgen. Maar daarvoor hebben de twee wel offers gebracht. Zo is drummer Kasper gestopt met zijn muzikale carrière omdat die niet met een gezinsleven te combineren is. De Noorse zakenpartners Merete (Agnes Kittelsen) en Joachim zijn verhuisd naar Denemarken en zijn al tien jaar samen. Merete vraagt zich echter af of ze wel gelukkig is met haar man en haar relatie. De serie is vanaf 31 juli te zien op NPO Plus.

Belgische curiosa

De Belgische publieke omroep plaatst deze zomer onder de noemer Canvas curiosa een aantal intrigerende minidocumentaires op zijn YouTubekanaal. De onderwerpen zijn divers, van een vermeende Belgische oorsprong van het Vrijheidsbeeld tot mogelijke bommen uit de Tweede Wereldoorlog in een brug in Temse. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal op zijn zachtst gezegd curieus. Neem nu het verhaal van Josse Schavye, een Brusselse boekbinder uit de negentiende eeuw. Het verhaal gaat dat hij boeken van een kaft van mensenhuid voorzag. De werken zouden in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel liggen. Kom hier meer te weten.

De fragiele droom

Een onthullend kijkje in de wereld van het jeugdvoetbal, dat geeft de vierdelige podcastserie De fragiele droom. Maker Thomas van Veen volgt hierin de broers Illaijh (14) en Feliciano (15) de Ruijter, die beiden gelden als een groot voetbaltalent. Feliciano speelt in de jeugdopleiding van ADO Den Haag; zijn broertje bij de Feyenoordjeugd. Een jaar legde Van Veen vast hoe het de twee groeibriljanten vergaat. In de kleedkamer, op het veld, maar ook thuis. Het resultaat bestaat uit vier afleveringen vol mooie dromen, hooggespannen verwachtingen, maar ook tegenslag en teleurstelling. De podcast is te vinden op nporadio1.nl/podcasts. Van Veen is genomineerd voor de NTR Podcastprijs.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 30/31. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.