Kijk Digitaal: Chanel Nº 5 en Rembrandt

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 4:

Wie was Rembrandt?

Het geheim van de meester draait dit seizoen om De Nachtwacht. Over het meesterwerk van Rembrandt is al heel wat bekend, maar over de maker een stuk minder. Daar brengt Onno Blom – biograaf van de kunstschilder – verandering is. In Het raadsel Rembrandt gaat hij op zoek naar de mens achter het doek. De vierdelige documentaireserie brengt Blom als eerste naar Leiden, in 1606 geboorteplaats van de molenaarszoon. Een armoedig bestaan, zo gaat het verhaal. Maar klopt dat eigenlijk wel? Ook gaat de documentairemaker naar de Universiteit Leiden, waar Rembrandt zijn opleiding genoot.

Bram in de Frontlinie

Bram Vermeulen brengt in een nieuw seizoen Frontlinie buitenlandverhalen die meestal achter in de nieuwbulletins worden weggestopt. Het is de tweede reeks van het programma. De eerste bracht hem onder meer naar Mozambique. In het uiterste noorden van dat Afrikaanse land zit ontzettend veel gas in de grond. De bewoners van dit gebied merken weinig van de opbrengst van deze gasbellen; die vloeien naar de hoofdstad Maputo, 2500 kilometer verderop. Dit blijkt een vruchtbare voedingsbodem voor islamitisch fundamentalisme, maar met de terreur van beweging Al Shabaab schieten de bewoners geen klap op. Integendeel.

Chanel Nº 5: Spiegel van de tijd

Honderd jaar bestaat Chanel Nº 5 al, maar het bekendste parfum uit de geschiedenis is nog steeds in de mode. En dat wordt gevierd, met de podcastreeks Chanel Nº 5: Spiegel van de tijd van Laura Stek. Hierin probeert ze de geschiedenis van het geurtje te ontrafelen en daarbij feit van fictie te scheiden. Ze spreekt geurexperts en parfumprofessoren. Aan bod komt onder meer het verhaal dat Marilyn Monroe in bed geen ponnetje, maar alleen Chanel Nº 5 droeg. Verder is er aandacht voor de zwarte bladzijde in het leven van Coco Chanel: de Tweede Wereldoorlog. Luister de vierdelige serie via de bekende podcastkanalen.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 4. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.