Kijk Digitaal: David Attenborough en koningin Máxima

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 42:

Werk en zingeving

Hoe maak je je werk zinvoller en beter, is een vraag die aan bod komt in de nieuwe podcastserie Goed werk. Hierin praat Arie Boomsma maandelijks met experts en werknemers over het onderwerp werk en zingeving. Onderwerpen die de komende tijd aan bod komen zijn onder meer burn-outs en voldoening in je werk. De reeks trapt af met een aflevering over thuiswerken. Wat doet dat met de werknemer, en wat is eigenlijk de ideale verhouding tussen dagen op kantoor en werkdagen thuis? Columnist Japke-d. Bouma en psycholoog Stefan van der Stighel buigen zich over deze vraag. Luister de podcast via Nporadio1.nl/podcasts.

Mee met koningin Máxima

75 jaar bestaat de VN dit jaar, en dat wordt groot gevierd. Maar hoe gaat het er eigenlijk aan toe bij de Verenigde Naties en hoe ziet het werk eruit dat de mensen voor deze organisatie verrichten? Dat liet documentairemaker Simone de Vries eerder zien in Máxima, de pleitbezorger. De koningin is de speciale pleitbezorger van het mondiale samenwerkings- verband voor inclusieve financiering (GPFI). De Vries filmt Máxima bij vergaderingen en tijdens een reis door Ethiopië, waar ze kleine ondernemers probeert te overtuigen van het nut van internetbankieren. Verder legt ze uit wat haar drijft tijdens haar werk in deze functie. U ziet het terug op NPO Start.

Zorgen om onze planeet

Geen natuurfilmer zo iconisch als David Attenborough. De nu 94-jarige maar nog altijd kwieke Brit blikt in David Attenborough: A Life on our planet terug op alle decennia dat hij gewapend met een cameraploeg de natuur in trok om bijzondere beelden te schieten. Die komen ook voorbij, maar vormen niet de hoofdmoot van deze documentaire. Attenborough moet namelijk iets van het hart: hij heeft de natuur op deze planeet in alle jaren die hij aan het werk is hard achteruit zien gaan en laat met deze productie ‘een getuigenverklaring en een toekomstvisie’ na. Nu te zien op Netflix.

Toekomstvisioen

Splinter Chabot, Nick Schilder en Hans Dorrestijn laten maandag in De wereld van morgen zien wat ons de komende jaren op technisch vlak te wachten staat. Dat zo’n toekomstvisioen op tv akelig adequaat kan zijn, bewees Chriet Titulaer in zijn programma Wondere wereld. Dit wetenschapsprogramma uit de jaren 80 voorspelde de beeldtelefoon, het telewinkelen en glasvezelcommunicatie. Titulaer overleed drie jaar geleden, en tv-wetenschappers Diederik Jekel en Lieven Scheire brachten in dat jaar een ode aan hun markante voorganger en zijn voorspellingen. De documentaire De wondere wereld van Chriet Titulaer staat op NPO Start.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 42. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.