Kijk Digitaal: De Luizenmoeder en Brandpunt

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 6:

De luizenmoeder

‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’, werden gevleugelde woorden dankzij De luizenmoeder. Tv-kijkers waren ook heel blij dat Juf Ank en haar collega’s er waren en stemden massaal af op de Nederlandse comedyserie over het wel en het wee op een doodnormale basisschool. Het was de verrassing van het afgelopen tv-seizoen, en een vervolg van dit kijkcijferkanon kon niet uitblijven. Dat komt er dan ook, vanaf deze zondag op NPO 3. De eerste reeks gemist, of nog even het geheugen willen opfrissen? Het eerste seizoen van De luizenmoeder staat op NPOstart.nl, tegen betaling.

Reizen Waes: Noord-Ierland

Tom Waes reist deze week naar Noord-Ierland om te kijken hoe de voormalige katholieke en protestante bevolkingsgroepen van het land nu over elkaar denken. Menno Bentveld ging een paar jaar geleden voor zijn documentaireserie De muur met hetzelfde doel naar Belfast. In de Noord-Ierse hoofdstad kwam hij erachter dat het weliswaar officieel vrede is tussen de twee bevolkingsgroepen, maar dat de twee voormalige vijanden elkaar nog steeds niet vertrouwen. Er blijken zelfs muren te staan om protestanten en katholieken van elkaar te scheiden en tijdens de Oranjemarsen door de stad loopt elk jaar de spanning weer op. Zoek op NPOstart.nl naar ‘Belfast’.

Eindelijk thuis

In Eindelijk thuis reist presentator Daan Nieber met geadopteerde kinderen en een van hun adoptieouders door het land waar zij geboren zijn. Dat levert dikwijls emotionele taferelen op, want – hoe goed de bedoelingen van de Nederlandse wensouders ook zijn – lang niet alle adopties vinden volgens de regels plaats. Dat bleek eerder bijvoorbeeld al in een aflevering van Brandpunt reporter over de Bulgaarse adoptie-industrie. De autoriteiten in Bulgarije beweren dat de kinderen die ter adoptie worden aangeboden, verlaten zijn door hun ouders. Kinderbeschermers, advocaten en parlementsleden vertellen echter een heel ander verhaal. Zoek op NPOstart.nl naar ‘adoptie-industrie’.

Luistermarathon

Korte quotes en snelle interviews zijn populair, maar Human heeft ook oog voor luisteraars met de lange adem. De omroep start een omvangrijk project, de Luistermarathon. Dat is een interview- en gesprekkensessie van 42,195 uur. Inderdaad, net zoveel uren als er kilometers in een hardloopmarathon gaan. Aan het woord komen onder anderen fi losoof Stine Jensen, presentator Floris Kortie en theatermaker Adelheid Roosen. Human-hoofdredacteur Willemien van Aalst: “Vandaag de dag wordt veel gezegd. Meningen worden snel geventileerd. De hardst roepende is het
meest hoorbaar. Maar soms is luisteren beter. Want als je luistert hoor je meer.” Vanaf maandagavond 11 februari te volgen op Human.nl/luistermarathon.