Kijk Digitaal: De Verenigde Staten van Eva en Typisch Rennesse

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 44:

Waar is Maura Murray?

Zeven uur ’s avonds 9 februari 2004, Woodsville New Hampshire. Een luide klap klinkt door het dorp. Het blijkt de auto van Maura Murray te zijn, een jonge student die een bocht mist en zo haar wagen in de prak rijdt. Een voorbijganger biedt haar hulp aan, maar de jonge verpleegkundige zegt te wachten op de hulpdiensten. Als die arriveren, is Maura er niet meer. Sterker nog: sindsdien is ze volledig van de radar verdwenen. De misdaaddocumentaire The disappearance of Maura Murray probeert uit te zoeken wat er is gebeurd. Hij staat vanaf 29 oktober op Videoland.

De Verenigde Staten van Eva

Spijt hadden sommige kiezers van hun keuze voor Donald Trump bij de vorige verkiezingen. Of juist helemaal niet, want er zijn ook zat Amerikanen die achter hun president staan, zo blijkt in De Verenigde Staten van Eva. In het tweede seizoen van deze reeks gaat Eva Jinek – zelf Amerikaanse van geboorte – terug naar de VS om te praten met de Amerikanen die ze vóór de verkiezingen van 2016 sprak voor het eerste seizoen van het programma. Aan bod komen onderwerpen als de zorg, immigratie en de kloof tussen Republikeinen en Democraten. Kijk het hier terug.

Groeten uit Rennesse

De makers van Typisch… strijken de komende drie weken neer in Renesse. Dit Zeeuwse plaatsje staat bekend als favoriete vakantiebestemming voor veel jongeren, uit Nederland en Duitsland. Maar dat is lang niet altijd zo geweest, laat Andere tijden zien. Lang was Renesse een vroom vissersdorp op het eiland Schouwen-Duivenland dat alleen bereikbaar was per boot. Tot de Grevelingendam in 1965 openging, een verbinding via Goeree-Overflakkee met het vasteland. Het eiland werd beter bereikbaar en toeristen ontdekten het kustplaatsje. Bewoners die alle veranderingen meemaakten, komen aan het woord in deze aflevering van het geschiedenisprogramma. Bekijk het programma hier. 

Praten over poen

De pandemie heeft grote invloed op de economie, dus het tweede seizoen van Poen is prima gepland. In deze podcast bespreken NOS-verslaggevers Charlotte Waaijers en Nik Wouters de pandemie en de gevolgen voor de wereld van het geld. Ze stellen onder meer de vraag of de financiële gevolgen van deze crisis voor iedereen even ernstig zijn, duiken in het mysterie van twee ingetrokken krantenartikelen over de kosten van coronamaatregelen en vertellen wat de risico’s zijn van een opgelopen staatsschuld. Poen is te beluisteren via NPORadio1.nl/podcasts of via NPO Luister, de nieuw podcast-app van de NPO.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 44. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.